Ämnen:
Fysik, Biologi, Kemi
·
Årskurs:
4 - 6
Uppsävjaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 1 juni 2018
Varför måste jag andas och vad finns i luften jag andas ut? Varför är blodet rött? Varför får jag träningsvärk när jag använder mina muskler? Varför har vi skelett? Vilka sinnen har vi människor? Hur fungerar hjärnan och nervsystemet? Vad händer i kroppen under puberteten? Dessa och många fler frågor kommer vi att söka svar på under temat kroppen och våra sinnen.
Du ska få lära dig om människokroppens uppbyggnad och organ samt organens funktioner och samverkan med varandra så att du har möjlighet att utveckla din förmåga att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa. Du ska få lära dig begrepp, modeller och teorier så att du kan beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen. Du kommer även få möjlighet att utveckla din förmåga att genomföra systematiska undersökningar.
Du ska få lära dig...
Följande centrala innehåll ur kursplanen för biologi kommer vi att beröra:
Vi ska
Biologi
Du ska kunna
Kemi
Du ska kunna
Fysik
Du ska kunna
Syfte (5)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
Centralt innehåll (8)
Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.
Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.
Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.
Kriterier (6)
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter