Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

Författararbete - deckare Ht 17

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 21 november 2017

Nu har ni jobbat med att skriva en egen deckare. Innan dess läste ni en skönlitterär bok från genren deckare. Nu ska du få hoppa tillbaka lite till då, för du ska nämligen göra ett författarporträtt om författaren till boken du läste. Detta görs både muntligt och skriftligt och både i grupp och enskilt. I ditt författarporträtt ska du koppla boken du läste till dess författare och den tid boken skrevs i. Du ska också träna på att vara källkritisk och fundera på varför du använder de källor du väljer.

Du ska träna din förmåga att:

- kunna kommunicera i tal och skrift

-anpassa innehållet till mottagare

- söka information från olika källor och värdera dessa

Arbetsgång

Ni som har läst samma bok kommer först att arbeta tillsammans i grupp (hemgrupp) för att sedan göra redovisningarna enskilt i så kallade expertgrupper. Ni kommer att ha ca 2 veckor på er.

Detta bedöms...

Du kommer att bedömas individuellt efter din muntliga presentation. Där kollar jag hur du gör själva presentationen med förberedelse och anpassning till mottagare. Jag kommer även att bedöma hur du kan koppla texten till dess upphovsman och kulturella sammanhang det tillkommit i. Sist kommer jag att bedöma hur du lyckats sammanställa källorna och hur du resonerar kring källornas trovärdighet.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Matriser i planeringen
Författarporträtt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback