Skolbanken Logo
Skolbanken

Veckoreflektion v 49

Gäddans förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 7 december 2017

Kemi v 49 (3)

Resultat:

Hur blev det? Var är vi?

Lovisa: Denna vecka har vi arbetat med ytspänning. Förklarade vad det var och gjorde experiment. Vatten,peppar,diskmedel. Syftet var att barnen skulle se den kemiska reaktionen när ytspänningen bröts.

Sedan testade barnen att leka molekyler samt ritade deras reflektioner. 

 

Janet & Eva: Pratade om orden Experiment och  kemi. Tittade på experimentet från förra veckan med vatten och salt som inte skulle frysa... men det hade frusit. Barnen fick kände på isen och smakade. (Fryst in havremjölk som de fick smaka). Pratade om fast och flytande, vad de olika orden betydde. Frågade om barnen visste vad gas var, ett barn berättade om sin farfars bil som det kom avgas från.

Ritade med flaskfärg och salt... det rev mot pappret och barnen sa att de målade sandstrand.

David och Helena: vecka 48. Vi gjorde om experiment som hade misslyckats. Fyllde nya glas med salt och vatten i. Det ena glaset använde varmt vatten i och rörde om och det andra kallt vatten då barnen förra veckan sa att salt sjönk till botten.Skulle det frysa nu? När vi hade i mer salt. Blir skillnad när vattnet var varmt eller kallt?

vecka 49: Inget av vattenglasen hade fryst och diskussionen om varför inleddes. 

pratade om ord som fast form.

 

Analys:

Varför blev det som det blev? Vart ska vi? Hur går vi vidare?

Lovisa: Barnen var intresserade just för att de får vara med och prova på. De gjorde experimentet flera gånger och alla gjorde lite av varje. Nästa gång fortsätta med ytspänning. Droppa på mynt.

 

Janet o Eva: experimentet som misslyckades var antagligen för lite salt, men vi går vidare till gas. Barnen reagerar inte så mycket på fast/flytande deras erfarenhet av kallt frys och vinter, abstrakt! Gas kan vara mer synligt, från flytande till gas.

 

David och Helena: barnen konstaterade att det var för att det var mycket salt i vattnet. Tyvärr kom inte reflektioner kring varm och kallt vatten upp. Vi frågade vad som händer om vi lägger isen i en kastrull och sätter på spisen

- det smälter

- det fryser

- det börjar brinna

nästa vecka är tanken att fortsätta experiment kring vatten men i gasform. Barnen ska få en förståelse för vatten i flytande,fast och gasform. Vi arbetar kring ord: experiment, atom,molekyler,flytande, fast form, gasform, 

 

 

Åtgärder:

Vad behöver vi förändra?

Janet o Eva: dela in i mindre grupper, provar med barn som är framåt och tystare... kommer fler barn fram och pratar, ger hypoteser???

David&Helena: Dela in barnen i mindre grupper för att alla ska få taluttymme och kunna reflektera kring experimenten.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback