Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
7 - 9
Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 9 juni 2018
Krönikan är en kort, personligt skriven text som kommenterar eller reflekterar över något aktuellt ämne. Krönikan utgår ofta från en konkret situation, något som man sett eller hört. Många krönikor ifrågasätter något, argumenterar för något eller vill få oss som läser att se en sak med nya ögon. Ni ska få skriva en övningskrönika och ge varandra respons om den och sedan avslutas arbetet med ett skrivtillfälle där du får olika uppslag för att skriva en egen krönika.
Syftet med att läsa och skriva krönikor är att du ska:
Vi inleder perioden med att läsa flera olika krönikor och diskuterar texterna - både till dess innehåll och form. Vi kommer att gå igenom hur krönikan är uppbyggd samt kommer ni skriva en egen krönika tillsammans med en klasskamrat. Vi avslutar perioden med att skriva en egen krönika utifrån tre valbara teman.
Du skriver en övningskrönika tillsammans med en kamrat. Ger respons på en klasskamrats krönika och bearbetar din egen efter den kamratrespons du får utifrån de åsikter du finner relevanta. Sättet att ge och ta emot respons bedöms (se matris nedan). Därefter skriver du en krönika under ett uppsatspass (60 min) och jag bedömer i vilken utsträckning du behärskar texttypen innehållsmässigt och språkligt (se matris nedan).
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga uppgifter