Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Sveriges minoritetsspråk

Lorensberga 4-6, Ludvika · Senast uppdaterad: 14 september 2023

Vet du vad ett minoritetsspråk är? Det finns tusentals människor som pratar andra språk än svenska i Sverige. Alla barn i skolan har också rätt att få undervisning i skolan på dessa språk. I Sverige har vi fem stycken officiella minoritetsspråk; Romani Chib, Mieänkieli, Jiddisch, Finska och Samiska.

Vad ska vi lära oss, varför just detta?

Ni ska få lära er vad ett minoritetsspråk är samt vilka fem nationella minoritetsspråken som finns i Sverige. Ni ska lära er detta eftersom det är en del av det centrala innehållet samt kunskapskraven i svenska åk 6, Lgr22. Det kan också vara bra att vara medveten om att det i Sverige finns människor som pratar andra språk än svenska och som dessutom har rätt att till exempel få undervisning i dessa språk.

Hur ska vi lära oss detta?

 Vi kommer att se filmer

·       Diskutera

·       Söka fakta om de olika språken

     Göra planscher tillsammans i grupper 

·       Delge varandra information om språken genom muntliga presentationer av sina planscher.

 

          Vad kommer att bedömas?

·       Utifrån hur du söker din fakta, din källkritik vid sökningar på internet.

·       Din förmåga att arbeta i grupp

·       Din förmåga att muntligt presentera en uppgift

Hur får du visa vad du kan?

 

Du får visa vad du kan när ni arbetar i grupper med att gemensamt leta information, välja ut den information som passar ert arbetsområde och sammanställa den information ni bestämt er för att använda. Sedan får du i den muntliga redovisningen visa att du kan redovisa inför en grupp och där visa dina kunskaper om ämnet. 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

kunskaper om språk och språkbruk i Sverige och Norden.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några svenska dialekter. De nordiska grannspråken. De nationella minoritetsspråken i Sverige.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback