Ämnen:
Samhällskunskap
·
Årskurs:
4
Sörviks skola, Ludvika · Senast uppdaterad: 4 juni 2018
I det här arbetsområdet får du chans att lära dig mer om Sveriges fem nationella minoriteter. Du får bl.a. lära dig lite om deras histori- varför och hur de kom till Sverige, ders språk och varför det är viktigt att vi lär oss om minoriteter.
I det här arbetsområdet kommer eleverna att få lära sig om de fem svenska nationella minoriteterna.
Eleverna kommer att få läsa och göra aktiviteter om gruppernas ursprung och kultur. De kommer även att få läsa om varför det finns en särskild lagstiftning kring dessa minoritetsgrupper.
Arbetsområdet inleds med att klassen gemensamt får läsa om samerna och minoritetsgrupp. Detta eftersom samerna även är Sveriges ursprungsbefolkning och eftersom de framhävs i kursplanen.
Därefter kommer eleverna att delas in i olika grupper där varje grupp får fördjupa sig i en av de övriga minoritetsgrupperna i Sverige.
Arbetet avslutas med en inlämningsuppgift där elevern besvarar frågor utifrån vad de ska ha lärt sig. Bedömningar sker även kontinuerligt under arbetets gång.
När du arbeta i din grupp ska ni skriva en faktatext där ni fördjupat er i en minoritet och den texten är till udnerlag för beömning vilket också din inlämingsuppgift är.
Sapmi
minoritet
ursprungsbefolkning
diskriminering
minoritetsfolk
ursprunghistoria
språk
tradition
romer
romani chib
tornedalingarna
Tornedalen
minoritetsfolk
meänkieli
sverigefinnar
finska
finlandssvenskar
Centralt innehåll (1)
Urfolket samerna och övriga nationella minoriteter i Sverige. De nationella minoriteternas rättigheter.
Kriterier (2)
Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.
I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Innehåller inga uppgifter