Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 9

Klassisk musikhistoria Rättviksskolan åk 8

Rättviksskolan, Rättvik · Senast uppdaterad: 17 augusti 2018

I det här arbetsområdet kommer du få lära dig mer om den klassiska musiken utveckling från barocken till modernismen. Vi koncentrerar oss på vilken betydelsen hade musiken musiken för människorna och vilka karaktärsdrag som är typiska för de olika tidsperioderna.

Arbetsformer

Under åk 8 kommer vi att jobba med den klassiska musikhistorian från barocken och fram till och med modernismen. Meningen är att du ska lära dig om hur musiken låtit på den tiden, vad den använts till och vilken betydelse den har haft för människor och samhället.Vi kommer även att tala om betydelsefulla kompositörer från de olika epokerna. Ett urval av de mest kända klassiska musikstyckena kommer vi även att ha ett lyssningsprov på under vårterminen.

Planeringens innehåll

Ord/begrepp att kunna: Se ordlista i uppgiften nedan. 

Arbetsformer:
Under åk 8 kommer vi att jobba med den klassiska musikhistorian från barocken och fram till och med 1900-talets modernism. Meningen är att du ska lära dig om hur musiken låtit på den tiden, vad den använts till och vilken betydelse den har haft för människor och samhället. Läraren berättar och visar videos och musikexempel för att öka förståelsen. Påläsningsmaterial (även förenklat och inläst) finns i uppgiften "Prov Musikhistoria Barock-Modernism". 

Detta ska du kunna när kursen är slut för att nå ett godkänt resultat:
Du ska visa att du har förstått en del om hur musiken har påverkat människorna och samhället under de olika tidsperioderna och vad som är typiskt för hur musiken var och lät under respektive tidsperiod. 

Bedömning baseras på exempelvis: 
Skriftligt prov. 

Tidsplan: v. 34 till v.39


Läroplanskopplingar

analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.

Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Matriser i planeringen
Klassisk Musikhistoria (LGR 11)
Uppgifter
Musikhistoriaprov åk 8
Lyssningsprov Barock-modernism vt 2017

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback