Ämnen:
Fysik, Kemi
·
Årskurs:
9
Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 17 augusti 2018
Under antiken trodde man att alla ämnen runt om oss bestod av vatten, eld, jord och luft. Idag vet vi att atomen är den minsta byggstenen hos all materia. Kunskaper om atomen kan hjälpa oss att förstå ämnens egenskaper och varför ämnen reagerar med varandra och bildar föreningar. Vi kommer även att lära oss om det periodiska systemet.
Textgenomgångar, film, gruppdiskussioner, eget arbete och laborationer/demonstrationer.
Du bedöms utifrån din delaktighet, muntligt och skriftligt, på lektioner, förhör och andra redovisningar, samt genomförande och dokumentation av laborationer.
Området avslutas med ett prov på ovanstående kunskapsmål. Du ska även lämna in en laborationsrapport på en laboration.
Centralt innehåll (9)
Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.
Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.
De fysikaliska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.
Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.
Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.
Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.
De kemiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.
Gruppering av atomslag ur ett historiskt perspektiv.
Innehåller inga uppgifter