Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Krönika

Kronängsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 1 oktober 2018

Vi går igenom igenom vad en krönika är och läser flera textexempel. Du kommer att få analysera en egen krönika om ett valfritt ämne Krönikan skrivs under lektionstid under v.39, 40 och 41.

Vad är en krönika?

I en krönika skriver krönikören sina personliga tankar kring en aktuell händelse som kan vara krönikörens privata eller något som tagits upp i massmedia. Texten ska få läsaren att börja tänka efter själv. Genom att formulera sina egna tankar vill han eller hon väcka läsarens intresse och engagemang. Krönikor finns i de flesta dags- och veckotidningar. De är utformade som spalter och ofta är det en återkommande krönikör som har en egen spalt och skriver i varje nummer av tidningen eller på en fast dag. Krönikören är inte alltid journalister utan kan också vara författare, politiker eller kändisar.

Uppgift:

Du ska skriva en krönika i Teams

Lektionsinnehåll:

Du kommer att få läsa ett antal krönikor samt analysera en egen vald krönika. Vi kommer att gå igenom hur du ska tänka när du bygger upp din text.

Bedömning

Din text kommer att bedömas enligt matrisen. Den innehåller saker som du jobbat med tidigare och samma som används vid det nationella provet.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Krönika
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter