Ämnen:
Fysik, Kemi, Biologi
·
Årskurs:
4
Njutångers skola, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 8 oktober 2018
Fördjupa dina kunskaper om skogen, naturens årstidsväxlingar, vatten och luft, samt sjöar och vattendrag.
När du arbetat med det här området ska du:
Naturen på hösten
När du arbetat med det här området ska du:
När du har arbetat med det här området ska du kunna:
När du har arbetat med det här området ska du:
När du arbetat med det här området ska du kunna:
När du arbetat med det här området ska du:
När du arbetat med det här området ska du:
Syfte (4)
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
Centralt innehåll (15)
Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.
Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.
Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.
Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.
Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.
Vattnets egenskaper och kretslopp.
Luftens egenskaper och sammansättning.
Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter