Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Hållbar utveckling

Hälsinggårdsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 27 januari 2019

På SO:n har ni läst om klimatförändringar. På svenskan ser vi dokumentären Det stora klimathotet och delar våra tankar och frågor om den. Vi läser och presenterar artiklar från Naturskyddsföreningens hemsida. I det här arbetet övar vi läsförståelse och presentationsteknik och utökar våra kunskaper om ett hållbart liv på jorden.

Gå in på https://www.naturskyddsforeningen.se/ och bekanta dig en stund med hemsidan och rubrikerna Vad vi gör/Arbetsområden och Vad du kan göra/Grön guide (länk: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide). 

Om du behöver eller vill lyssna på artiklarna använder du lurar och Claro Read (Kerstin visar).

Tid: 4 lektioner att förbereda sig och två lektioner till presentationer. Förberedelselektionerna kan du lägga upp så här: 

Lektion 1: Punkt 1. 

Lektion 2: Punkt 2 - 4.

Lektion 3: Punkt 4 - 5

Lektion 4: Punkt 6

 1. Välj en artikel som du tycker verkar intressant. 
 2. Öppna en presentation och ett dokument på uppgiften Hållbar utveckling på Classroom. 
 3. Läs eller läs och lyssna på texten och gör en ordlista (lång eller kort) på nya ord. Använd dokumentet till att skriva din ordlista.
 4. Sammanfatta artikeln i löpande text i samma dokument. Därefter ska du resonera om följande: Finns saker i den här artikeln som kan vara svårt att acceptera för en del människor? Vad? Förklara vad det skulle kunna vara. Tänk i olika perspektiv. Förklara hur du tänker med exempel. Ju mer utvecklat resonemang, desto bättre.  
 5. Skriv stödord på texten i googlepresentationen och lägg till passande bilder. Använd ca fem stödord och en bild på varje bild. Gör en luftig layout. Dela din presentation med hela klass 8c, så att ni, även om ni inte får lyssna på alla presentationer, kan ta del. Ställ in så att dina klasskamrater endast kan visa dokumentet, inte redigera. 
 6. Respons med bänkkamraten. Är det något som du inte är riktigt nöjd med eller vill ha en åsikt om. Visa varann era presentationer och be om kamratens åsikt om det du vill. Öva därefter på att presentera din artikel och dina tankar om den endast med hjälp av google-presentationen. Försök följa bedömningsmatrisen.
 7. Ni presenterar för en tredjedel av klassen och för mig. Lyssnarna antecknar och får återkoppla till presentatören vad de lärt sig. 

Extrauppgifter om du blir klar:

 • Skriv en berättelse
 • Skriva en faktatext om något inom temat hållbar utveckling, ett yrke du kom i kontakt med under artikelarbetet eller något annat du är nyfiken på att veta mer om. 
 • Skriv dikter.
 • Gör ett bildspel med musik (här måste du ta reda på hur man gör själv om du ska göra allt digitalt) på temat.
 • Skriv ett brev till en politiker (se https://www.naturskyddsforeningen.se/tuffareklimatpolitik). 
 • Förbered ett nytt föredrag som du vill hålla.
 • Läs en bra bok.

När det är redovisningslektioner jobbar du med extrauppgifterna. Alla jobb lägger ni på Classroom. 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Presentera en text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback