Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

6

Astronomi

Rödsleskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 17 januari 2019

Hur långt är ett ljusår? Varför uppstår våra årstider? Vad är en omloppsbana? Vad är en stjärna? Dessa och många fler frågor ska vi försöka få svar på i avsnittet om astronomi.

Vi arbetar med detta tema fram till och med vecka 6. Under lektionerna arbetar vi både i grupp och enskilt, vi utgår från boken Fysik och Kemi (Puls) samt filmer och artiklar om astronomi.

Eleverna får möjlighet att söka information och skapa egna faktatexter utifrån temat. Då används ett begränsat antal källor som passar årskursen och arbetet görs i classroom och i skrivhäftet.


Läroplanskopplingar

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback