Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Genreövning

Katarina Norra skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 februari 2019

Vi har läst boken Intet och i samband med detta kommer vi att diskutera censur. Du ska skriva en uppgift i samband med detta.

Instruktion till skrivuppgift. Hämta även artiklar till denna skrivuppgift i ditt häfte. Ta själva ansvar för att kolla upp hur din genre ska skrivas och vad den innehåller. 

https://svenskamedlillamy.wordpress.com/nationella-prov-arskurs-6-och-9/nationella-prov-arskurs-9/svart-balte-i-genrekunskap/

Intet slutuppgift – 2 sidor på datorn

Intet förbjöds när den först kom ut i Danmark. Orsaken till förbudet var att man var rädd för att ungdomar som skulle läsa den inte skulle kunna hantera innehållet och då främst bokens tankar om meningar med livet.  Sverige valde inte att gå samma väg som Danmark. Tidigare har Sverige haft samma diskussion men då angående boken Bröderna Lejonhjärta som porträtterade döden. Diskussionen handlade om huruvida barn och ungdomar kunde förstå och ta till sig tankarna om döden som finns i boken. För ett par år sedan förbjud en del skolor boken Kort kjol eftersom den innehåller en del obehagliga delar.

Du ska nu skriva en uppgift till detta och själv välja genre. Du MÅSTE använda Intet och antingen Skräck för barn – är det skrämmande eller Läsning som upprör. Glöm inte att källhänvisa och tänk på att mottagaren inte läst vare sig Intet eller de artiklar du hänvisar till så du kan behöva sammanfatta dessa. Ha koll på vilken genre du använder!

Slutuppgift Intet – argumenterande brev

Du har precis läst Intet och får reda på att din rektor vill förbjuda Intet från att användas i skolan. Du bestämmer dig för att skriva ett argumenterande brev till din rektor angående detta. Ta ställning till huruvida det är rätt att läsa denna och andra obehagliga böcker i skolan.  Du ska argumentera för eller emot ett förbud av obehagliga böcker i skolan och Intet måste ingå i dina argument.  Din åsikt ska framgå tydligt och du ska använda dig av argument (och gärna besvara motargument). Glöm inte att använda exempel från Intet och även sammanfatta Intet inledningsvis!

Glöm inte att detta är ett brev!

Du måste använda källor i denna uppgift. Glöm inte att källhänvisa med titel, författare, årtal och datum samt plats.

Slutuppgift Intet – resonerande text

Du har precis läst Intet och ska resonera kring ämnet att förbjuda  obehagliga böcker i skolan.  Är det rätt av skolor att förbjuda obehagliga böcker? Är det rätt att skydda barn och ungdomar mot obehagliga upplever och vart gå gränsen? Tidningen Dagens ungdom söker ungdomars bidrag i frågan.

Du ska i denna uppgift resonera kring huruvida det är rätt av skolor att förbjuda obehagliga böcker och om man bör skydda barn från obehag. Du ska också få fram huruvida du själv tycker att det är rätt att Intet förbjöds i Danmark när den kom ut. Använd fördelar och nackdelar för att resonera dig fram i frågan. Ge gärna också andra exempel på böcker, serier och filmer för att visa din poäng. Diskutera också vart gränsen går vid obehag – när är det för mycket respektive ok med obehag. Glöm inte att använda exempel från Intet och även sammanfatta Intet inledningsvis!

Du måste använda källor i denna uppgift. Glöm inte att källhänvisa med titel, författare, årtal och datum samt plats. Du kommer att få ett textkompendium med lite olika texter att välja mellan.

Slutuppgift Intet – krönika

Hur mycket ska föräldrar skydda sina barn? Idag kan man följa sina barn via GPS-signaler i mobilen, TV-serier som Black mirror tar upp frågan om chip för att kunna spåra barn och skolor förbjuder böcker som är obehagliga. Vart går gränsen för skydd på riktigt och när barnen blir för skyddade?

 Du ska utgå från att du precis läst boken Intet och fått reda på en diskussion om att den bör förbjudas. Du kan också utgå från diskussionen kring Kort kjol som förbjöds på i en kommun eftersom den innehåller obehagligt material. Tidningen Vi föräldrar eftersöker krönikor från ungdomar kring ämnet och du bestämmer dig för att bidra. Du ska skriva en krönika och med hjälp av Intet och andra serier, böcker eller filmer resonera kring om det är rätt att förbjuda böcker på skolor och huruvida föräldrar gör rätt som vill skydda sina barn från allt.

Du måste använda källor denna uppgift. Glöm inte att källhänvisa med titel, författare, årtal och datum samt plats. Du kommer att få ett textkompendium med lite olika texter att välja mellan.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Skriva argumenterande brev
skriva krönika
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback