Ämnen:
Teknik, Matematik
·
Årskurs:
4 - 6
Vallåsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 5 april 2022
Stora delar av vår värld är uppbyggt kring koder. Koderna är digitala instruktioner som gör att när jag trycker på startknappen på mikron så börjar den att värma maten, när jag trycker på tangenten A på datorn så skrivs bokstaven A och när jag trycker på volymknappen på mobilen så antingen höjs eller sänks volymen. För att utveckla en förståelse för varför allt det ovan nämnda sker så ska vi tillsammans arbeta med programmering. Vi kommer att arbeta med en webbsida som heter code.org samt ett program som heter Scratch. Vi kommer också att arbeta med robotar som vi ska träna oss att blockprogrammera. För mer inspiration så kan man titta på serien programmera mera. Första avsnittet är länkat här: https://urskola.se/Produkter/201553-Programmera-mera-2-0-Datorer
PROGRAMMERING
Teknik- Åk 5
Syfte - detta gör vi för att du ska :
Mål - Detta kommer vi att utveckla:
Innehåll - Detta kommer vi att arbeta med för att nå målen:
Arbetsformer - Såhär kommer vi att arbeta med innehållet:
Bedömning - Detta kommer vi tillsammans att kolla på:
Din förmåga att använda koder för att utveckla ett program eller en robot.
Syfte (4)
identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,
identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,
använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,
analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.
Centralt innehåll (3)
Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.
Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.
Kriterier (4)
Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller eller texter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
Innehåller inga uppgifter