Ämnen:
Modersmål
·
Årskurs:
8 - 9
Enheten för flerspråkighet grundskola, Uppsala · Senast uppdaterad: 29 januari 2019
Under VT kommer vi att jobba med grammatiken (verb,adjektiv,substantiv samt pronomen) och tillämpningen av detta för översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska. Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Dessutom ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.
Syfte
Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheten att utveckla sitt modersmål för att kommunicera, tänka och uttrycka sig båda i tal och skrift på ett välutvecklad sätt. Dessutom ska eleverna kunna tillämpa ordbildning och meningsbyggnaden på sitt modersmål i jämförelse med svenskan.
Mål:
Eleven ska kunna anpassa sina texters innehåll och språk på et sätt så att de fungerar i de situationer som skrivandet avser.
Eleven ska kunna utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och språklig variation med en kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp. Dessutom skall eleven tillämpa grammatiken kunna berätta, beskriva och förklara instruerande och argumenterande till exempel det kan handla om tidningsartiklar,fakta texter eller skönlitteratur relaterade texter deras typiska språkliga drag samt deras grammatiska begrep.
Arbetssätt:
Materiel:
läroböcker, grammatiska övning böcker, autentiskt material i form av tv program,filmer,arbetsblad,etc
Bedömning:
Elevens kunskaper om grammatik bedöms kontinuerligt vid varje lektion tillfälle. eleven ska kunna de grundläggande grammatiska begrepp för att skriva och berätta meningar och texter.
Eleven ska använda sin grammatiska kunskap vid översättning av meningar och texter mellan modersmålet och svenska samt kunna skilja mellan de grammatiska olikheter som finns mellan modersmålet och svenska
Innehåller inga läroplanspunkter