Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, NO (år 1-3)

·

Årskurs:

5 - 6

Koll på NO- Rymden kap 1

Skånhällaskolan F-6, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 17 augusti 2021

Universum är stort, tyst och väldigt kallt. Där finns galaxer, stjärnor, planeter och gasmoln. Där finns även du. Visst har du tittat upp på natthimlen någon gång och känt dig ganska liten? Människan har alltid blickat upp mot himlen och grubblat över universums alla gåtor. Du själv har säkert förundrats över hur många stjärnor det finns på himlen. Förmodligen blir du ännu mer förundrad när du får veta att det finns otroligt många fler än de som syns. De är så långt borta i universum att ljuset inte når fram till oss. På dagen kan du inte se några stjärnor alls eftersom himlen är för ljus. Jo, en ser du. Solen!

Syfte

Du ska utveckla förmågan att:

Syftet med kapitlet är att du ska lära dig mer om universum och vårt solsystem med planeter och andra himlakroppar. Du ska känna till olika tidsbegrepp och kunna berätta om himlakroppars rörelse i förhållande till varandra. Du ska lära dig naturvetenskapliga begrepp och kunna ge exempel på olika sätt att mäta tiden. Du ska förstå att människan i alla tider haft en strävan att vilja förklara omvärlden, och att olika tankar och idéer har lett till olika teorier och världsbilder, fram till dagens rymdresor, forskning och användande av satelliter.

Konkretisering av mål

  • Solsystemets himlakroppar och deras rörelse i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  • Tidsmätning på olika sätt, från solur till atomur.
  • Människan i rymden och användning av satelliter.
  • Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  • Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Arbetssätt

Vi kommer att läsa i boken samt arbeta med uppgifterna som finns i arbetsboken. Vi kommer att titta på olika filmer samt göra extrauppgifter.

Vi kommer även att skriva en faktatext om planeterna i vårt solsystem.

Bedömning

Jag kommer att bedöma utifrån dina svar i boken samt i olika diskussioner som kan ske i par, grupp eller helklass. Jag kommer även att ge er ett test efter avslutat kapitel och bedöma er faktatext.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Astronomi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback