Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Instruerande texter

Nåntunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 9 september 2019

Hur skriver man och följer en instruktion?

innehåll: 

Vi kommer att lära oss hur man både läser, talar, följer och skriver instruerande texter. Vi kommer öva på olika typer av instruktioner och vikten av att följa en instruktion noggrant. Vi kommer framförallt utgå från boken zick zack i vårat arbete. Vi kommer också att i mindre grupper göra filmer där ni får vara kockar och laga mat efter tydliga instruktioner. 

Så här kommer du att bedömas: 

Du kommer att bedömas genom en avslutande skrivuppgift där du ska få skriva en instruktion om valfritt ämne som någon i din klass ska kunna följa. Det viktiga är att din text följer den språkliga strukturen som en instruerande text har och att du har med en tydlig rubrik, lista, arbetsgång och tillhörande bilder. Viktigt att också skriva sina verb i imperativ form. Du kommer också att bedömas utifrån hur tydlig din instruktionsfilm är. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Kunskapkrav svenska åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback