Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Temperatur; värmetransport och meteorologi

Stenbackeskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 28 augusti 2019

Du kommer lära dig om sambandet mellan värme, atomer, rörelse och temperatur samt hur värme kan transporteras. Vi kommer också studera väderfenomen och deras orsaker. Efter temat kommer du förstå mer om vädret och förstå mer av vad meteorologen på TV säger i väderprognoser.

FYSIK Värme: Temperatur; värmetransport och meteorologi

Tid: 20/8-13/9

Bok: Fysik Direkt sidorna 40-53

 

Vi följer lärobokens upplägg och lägger till egna laborationer om temperatur och värmetransport. Vi kommer även observera och analysera väder och väderprognoser efter vi har lärt oss lite mer om det.

 

Varje tisdag och onsdag har vi lärarledd genomgång, frågor och klassdiskussion. Varje torsdag (med undantag) har vi laboration och ett kort quiz om veckans nya kunskaper.

 

Centralt innehåll 1: Modell för att förklara temperatur och värmetransport.

Centralt innehåll 2: Väderfenomen och deras orsaker. Hur fysikaliska begrepp används inom meteorologin och kommuniceras i väderprognoser. 

 

Kunskapskrav 1: Eleven har kunskaper om energi, materia och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.  

 

Kunskapskrav 2: Eleven kan på ett säkert sätt genomföra undersökningar genom givna planeringar och bidra till, eller själv formulera enkla frågeställningar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback