Skolbanken Logo
Skolbanken

Regnbågens färger

Hedekas förskola, Munkedal · Senast uppdaterad: 30 september 2019

Barnen ska få möjlighet att uppleva regnbågens färger på flera olika sätt. Bild hämtad från https://pixers.se/canvastavlor/hand-drown-barn

Kartläggning av barnens intressen

Vid våra observationer har vi sett att många barn målar mycket och byter då ofta färger, en del benämner dem eller frågar vad de heter. Att de pratar färg är något som  återkommer både i böcker, sagor, leksaker och vad de har på sig. Några barn reflekterar ofta över att flera saker har samma färg och samlar ihop dem och visar detta för någon vuxen.

 

Mål

Eget formulerat mål

Vi vill ge barnen förutsättningar att inhämta kunskap om färgernas namn både verbalt, genom tecken eller genom konkreta handlingar. 

Läroplanens mål

Se under kopplingar till läroplanen.

 

Barnens erfarenheter

Då barnens utveckling och lärande kan skilja sig stort i vår 1-3 års avdelning så har vi frågat barnen på olika sätt både i stundens lek och vid enskilda samtal om vilken färg vissa saker har som vi visat upp. Ett fåtal barn kan både namnet och innebörden på flera färger. Några barn kan färger men har ännu inte förmågan att uttrycka det i ord, men vet mycket väl om vi ber dem att hämta den gula klossen, gröna pennan osv. Något barn börjar att kunna tecknet för blå färg och gör detta till alla färger. 

 

Insatser - åtgärder för att nå målet

 

Vårt mål är att barnen kommer att få utveckla sin förmåga att ta till sig kunskap om färg genom att utforska på följande sätt:

  • genom fingerfärg
  • olika material, redskap och tekniker
  • experimentera med färger
  • känna på olika konsistenser av färger
  • använda skogen och vår närmiljö för inspiration och insamling av material
  • måltidspedagogik
  • matramsor
  • flanosagor
  • färgernas tecken
  • matematik
  • sång, musik och rörelse
  • samspel

Vi kommer att ha delade grupper några dagar i veckan. Vi kommer att förända den fysiska miljön för att på så sätt skapa en miljö där barnen får upptäcka regnbågens färger röd, orange, gul, grön, blå och lila på olika sätt som tex. våra upplevelseflaskor i olika färger.

 

 

  

Hur målet ska utvärderas

Vi kommer att utvärdera utifrån foton, film och anteckningar som vi samlar under temaarbetets gång.  Avslutningsvis kommer vi att intervjua och observera barnen igen för att upptäcka deras nya erfarenheter samt att vi reflekterar över vad vi gjorde/inte gjorde.

 

Teoretisk bakgrund

Vi kommer bland annat att ta hjälp av variationsteorin under detta temaarbete för att visa vilken färg vi pratar om. Lo (2014) uttrycker att variationsteorin baseras på att variera en variabel samtidigt som andra variablar hålls konstanta i ett lärandeobjekt, hon uttrycker vidare att vi inte kan veta vad något är utan att veta vad det inte är. Lo (2014) ger bland annat detta exempel: om vi vill förstå begreppet längd så kan vi visa detta genom en lång tråd och en kort tråd. Men samtidigt får inte den långa tråden vara röd medans den korta är blå då det blir otydligt om vi pratar om variabeln längd eller om variabeln färg som lärandeobjekt.

Vi kommer också att ta hänsyn till färgforskaren Karl Rybergs råd. Karl Ryberg uttrycker att färgbehovet är så starkt hos barn så att det utgör ett sorts språk för dem och att små barn kan bli understimulerade utan en värld av starka färger. Han förklararar att starka färger stimulerar barnens hjärnor och det gör att den hålls aktiv och utvecklas, han jämför det med vitaminer i maten. Karl Ryberg uttrycker dock att vi måste hitta en balans i färgvalet i vår miljö så det inte blir för rörigt och att olika färger kan påverka olika barn, rött kan vara uppjagande medans blått är lugnande (Danielsson, 2014, 12 februari).

 

Referenser

Lo, M.L. (2014). Variationsteori: för bättre undervisning och lärande. (1. Uppl.) Lund: Studentlitteratur.

Danielsson, S. (2014, 12 februari). Färg en motor för hjärnan. Förskolan. Hämtad från https://forskolan.se/farg-en-motor-for-hjarnan

 

Dokumentation

Vi kommer att lägga ut dokumentation på barnens och Junibackens lärloggar. Vi för anteckningar löpande under samlingar m.m. och reflekterar regelbundet. Vi fotograferar och filmar arbetet. Sparar barnens målningar/arbeten genom att sätta upp dem på väggarna eller i deras mappar.

 

Samverkan med vårdnadshavare

Barnens målningar hängs upp på väggarna så de är synliga för alla. Varje barn har var sin tavla där vi byter ut deras alster efter hand som de provar nya målningstekniker. Pic collage kommer att hängas upp i hallen. Vårt tema arbete kommer att kunna följas i våra lärloggar på Unikum. Samtal vid hämtning och lämning i hallen. Vårdnadshavarna kommer att ges möjlighet att kommentera vårt arbete på Junibackens lärlogg.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback