Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7

Centralperspektiv

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 30 september 2019

Perspektiv är inom konst, bl.a. arkitektur, ett system för att avbilda tredimensionella objekt på ett tvådimensionellt bildplan. Horisont, centralpunkt, perspektivlinjer. •Detta är tre nödvändiga begrepp: Horisontlinjen är en rät linje som går tvärs över papperet. Som namnet berättar är den horisontell, vågrät. Hur högt eller lågt den ligger på papperet beror på tecknarens eller fotografens höjd i förhållande till det som avtecknas eller fotograferas. Om den ligger lågt brukar man tala om grodperspektiv, och den ligger högt om fågelperspektiv. Perspektivlinjer är de linjer som löper inåt i bilden och som skapar illusionen, känslan, av djup. Perspektivlinjerna möts alltid i en enda punkt, centralpunkten, eller flyktpunkten som den också kan kallas. Det är denna punkt du utgår ifrån när du skapar ditt djup i bilden.

 

Du kommer nu i 3-4 veckor arbeta med perspektiv, centralperspektiv. Centralperspektiv är det enklaste sättet att arbeta med för att skapa perspektiv.

Genom att arbeta med perspektiv skapar du djup i din bild. 

Det kan kännas lite klurigt men det finns knep som gör det enklare. Perspektiv är mycket matematik så glöm inte att använda linjalen. 

Uppgiften kan du se nedan i power pointen "Centralperspektiv". 

När du är klar med huvuduppgiften kommer ni ha prov i perspektiv. Nedan kan du öva till provet genom att studera "centralperspektiv - övning" eller titta på instruktionsvideon ovan. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Bild årskurs 7
Uppgifter
Centralperspektiv övning
Stad i Perspektiv

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback