Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

9

Konsthistoria

Kilafors skola F-9, Bollnäs · Senast uppdaterad: 14 september 2019

Vi ska jobba med Konsthistoria en stor del av höstterminen. Konsten har funnits som en viktig del av människans historia och vi kommer att analysera och arbeta praktiskt.

Syfte

Syftet med arbetsområdet är, att konsten har och har alltid haft, en viktig roll i samhället. Den berättar något om hur människor levde och tänkte förr i och hur vi lever och tänker idag. konsten utgör en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. Konsten är också en källa till inspiration för många, och för människor att tänka nya banor. 

Arbetsprocess   

  • Vi kommer att se PowerPoint presentationer och filmer om konsten och dess olika uttrycksformer. Allt detta för att vi kan hämta information som kan hjälpa oss att förstå vad konsten är och även lära oss de olika metoder och tekniker  som har använts och använts idag.
  • Du  ska sedan skapa en parafras med din egen personliga tolkning i form av bild eller skulptur utifrån ett konstnärsarbete.Här får du själv välja teknik och material.
  • Du ska redovisa  genom att visa en PP om ditt arbete. Den ska innehålla kort fakta om den konstnär du valt som du har vid den muntliga redovisningen Det kan bara när och var konstnären levde, vad är typiskt för konstnären, vilken konstriktning tillhörde hen? Berätta om konstnären. Den ska även innehålla en analys av konstverket du valt. Vad ser du i bilden? Vilken känsla får du? Vilken teknik är konstverket gjort i. Kan man se se från vilken tidsepok konstverket kommer från? Vad tror du konstnären vill berätta med sin bild? Varför valde du bilden? Beskriv varför du valde din bild? Vad gjorde att du ville göra om den? Vad föreställer din bild? Hur tänkte du?

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________


Läroplanskopplingar

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.

Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande.

Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.

Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.

Presentationer av eget bildskapande.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav bild åk 7-9
Uppgifter
Konsthistoria

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback