Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Alla årskurser

Jä ht-19 åk 9 BILD "Surrealistiskt rum" KC (ej avslutad)

Järnåkraskolan 4-9, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 17 september 2019

Med hjälp av enpunktsperspektiv, inspiration av surrealistisk konst och dina egna ideer ska du skapa ett personligt rum i blyerts.

Surrealistiskt rum ht -19

Mål för elev

Du ska kunna rita ett rum med hjälp av enpunktsperspektiv i blyerts. Rummet ska vara inspirerat av surrealistisk konst och ha en personlig koppling till dig.

Genomförande 

Du kommer få lära dig att rita med enpunktsperspektiv, en teknik för att skapa illusion av djup på en plan yta. Vi kommer också titta på och prata om surrealistisk konst.

Du ska sedan rita ett rum i blyerts, med enpunktsperspektiv på ett A3-papper. Rummet ska vara "surrealistiskt", dvs realistiskt avbildat, men med overkliga, drömlika kombinationer.

Rummet ska innehålla:

Öppningar, ( t ex fönster, dörrar, hål, sprickor, luckor...) minst 3 st. Låt gärna något/någon komma in eller ut genom öppningarna. 

Minst tre detaljer som symboliserar /visar vad som är viktigt för dig, som du gillar, som påverkar dig positivt.

Minst tre detaljer som symboliserar /visar vad som påverkar dig negativt, som du är rädd för, tycker är jobbiga eller obehagliga. Använd gärna en mardröm du haft.

Ljus som strålar in från minst en av öppningarna.

Skuggning av ytor och föremål.

Surrealistiska detaljer.

Bedömning

Bedömningen avser din förmåga att skapa bilder och kommunicera ett innehåll. Kvaliteten på din bild kommer bedömas, dvs hur väl du har lyckats använda form, tekniker och bildelement för att skapa ett surrealistiskt rum och kommunicera ditt budskap. I detta ingår också hur självständigt och målmedvetet du arbetat. (Se matris) 

Exempel på olika kvalitetsnivåer

Nivå 1

Du har ritat ett rum med blyerts på A3. Du har använt enpunktsperspektiv, men på ett enkelt sätt och kanske inte gjort helt rätt. Du har fått med tre för dig negativa och tre positiva saker i ditt rum och även tre öppningar, där det kommer ljus från en. Du har försökt skugga och rita realistiskt och göra surrealistiska detaljer. Det finns dock saker i bilden som hade kunnat göras bättre, t ex proportioner, form, storlek och placering på detaljer.

Du är ännu inte helt säker på blyertstekniken.

 

Nivå 2

Du har ritat ett rum med blyerts på A3. Du har lyckats bra med enpunktsperspektivet. Rummet förmedlar något om dig, genom tre för dig negativa och tre positiva saker. Rummet har också tre öppningar, där det kommer ljus från en. Du har skuggat och ritat realistiskt på ett bra sätt och rummet känns surrealistiskt genom t ex overkliga detaljer.  

Du använder blyertstekniken på ett bra sätt.

 

Nivå 3

Bilden som helhet har mycket hög kvalitet, både vad gäller tekniskt utförande och hur det surrealistiska och personliga innehållet uttrycks på ett självständigt och kreativt sätt. Du behärskar blyertstekniken och enpunktsperspektivet och både detaljer och helhet är mycket vältecknat. Skuggningen är mycket bra gjord och bidrar på ett utmärkt sätt till helhetsintrycket.

 

Innehåll

Arbetsområdet avser Bildframställning, Redskap för bildframställning samt Bildanalys (enl LGR 11)

Kursplanemål

Du ska utveckla din förmåga att

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap

skapa bilder med /.../ hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.   (ur LGR11)    

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Jä ht-19 åk 9 BILD SURREALISTISKT RUM, KC
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback