Åldrar:
4 - 6
Förskolan Tomtberga, Östhammar · Senast uppdaterad: 25 september 2019
På förskolan arbetar vi utifrån Bornholmsmodellen. Jag har valt att lägga till lite material i min samling som jag kommer ha med min grupp på avdelningen.
Det här är min hemliga låda, vad kan det finnas för spännande i den?
Här är grunden till samlingen som hör till sagan om pannkakan. Vi följer arbetsgången men lägger in lite extra övningar.
Vi flätar ihop våra händer och övar oss på samarbete.
Efter att vi läst sagan högt och tittat på bilderna i boken så tog jag fram små bilder med samma motiv och vi försökte komma ihåg vilken ordning som bilderna kom. Träffade pannkakan hönapöna före eller efter nassefrasse? Barnen gissar och vi försöker komma fram till vilken bild som kommer först innan vi tittar i boken för att se om vi mindes rätt. Det blir en övning i att minnas tillbaka och att diskutera tillsammans.
Vi har även lappar med namnen på karaktärerna i boken, först satte vi upp hela lappar vid bilderna, därefter kommer vi att upptäcka att lapparna gått sönder, vilka bitar hör ihop? Syftet är att barnen ska få se att orden som rimmar ser likadana ut i skrift. Vi ljudar tillsammans fram orden och parar ihop dem.
Jag tänker att när vi läst och berättat sagan flera gånger så kommer vi att plocka fram en sagolåda med alla karaktärer så att jag och barnen kan berätta sagan tillsammans med hjälp av föremålen. Då tränar vi oss i att återberätta och även stå i centrum.
Vi kommer att ha samlingen varje dag efter lunch tisdag-onsdag-torsdag i vårt sagorum, samlingen kommer att vara cirka 15-30 minuter i två veckor. Därefter kommer bilderna och sagolådan att finnas kvar i sagorummet så att barnen kan fortsätta att berätta när de vill.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter