Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4

Biologi matspjälkningen, åk 4

Lingenässkolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 26 september 2019

Vad händer med maten som vi äter? Hur kan kroppen få tag i den där näringen som behövs? Och, hur viktigt är det egentligen att ta hand om sina tänder varje dag? Allt det här kommer du att kunna svara på när vi arbetat färdigt med biologin i åk 4!

För att nå målen för arbetet med matspjälkningen och tänderna kommer vi att utgå från texter i läroboken Puls biologi, människan. Vi kommer också att studera anatomiska modeller av olika slag, träna på begrepp och se filmer som ytterligare förklarar matspjälkningsprocessen och de organ som samarbetar för att fånga upp den näring kroppen behöver. Vidare kommer vi att studera hur tänderna påverkar vår hälsa och hur vi på bästa sätt kan ta hand om dem för ett friskt liv. 

Som bedömning används skriftliga prov. 


Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Matriser i planeringen
Biologi matspjälkningen, åk 4
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback