Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Bokläsning med bokcafé åk 7

Forssaklackskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 2 oktober 2019

"Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning"... "I en bra bok står det mesta mellan raderna"... "En välskriven bok är en flygande matta som för oss in i en värld vi inte kan besöka på något annat sätt"... "Läsning är för själen vad motion är för kroppen"... "Great books help you understand, and they help you feel understood"…

Läsning är grund för det mesta vi gör i skolan, både i svenska och i andra ämnen. Det är viktigt att du håller igång läsningen både under skoltid, hemma och under loven.

Betrakta läsningen på samma sätt som motion. Den måste underhållas hela tiden för att du ska hålla dig i form. Vi rekommenderar att ni läser minst 15 minuter 5 dagar i veckan.

Under året jobbar vi därför regelbundet med bokläsning. Du lånar böcker på biblioteket eller tar av de som du har hemma. Givetvis ska det vara en ny, oläst bok varje gång. Läsningen sker hemma och i skolan och examineras två gånger per termin i form av ett bokcafé där du muntligt får presentera din bok för klassen samt göra en skriftlig bokanalys. 

Bokanalysen

Använd dig av föranalys till bokanalys innan du skriver din färdiga analys. Den får du av din lärare under lektionstid. Skriv sedan en bokanalys med mallen som grund. 

Tidsplan

Bokanalys - lämnas in vecka 42

Bokcafé - vecka 43


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matris läsprojekt
Läsförståelsediagnos i svenska HT åk 7, DLS.
Uppgifter
Bokcafé
Bokanalys
Bokanalys
Läsförståelse DLS, diagnos
Bokanalys
Bokcafé

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback