Ämnen:
Svenska, Svenska som andraspråk
·
Årskurs:
1 - 2
Bjäre skola, Båstad · Senast uppdaterad: 13 oktober 2019
I läseboken "Den magiska kulan", som handlar om barnen Asta, Bea och Cesar och de äventyr de får vara med om i sin klubb – ABC-klubben, övar eleverna sina nya läsfärdigheter. Läseboken finns i tre olika versioner, så att varje elev kan gå fram i sin egen takt och samtidigt få en gemensam läsupplevelse med sina kamrater. I läseboken kommer vi att jobba med ett nytt kapitel varje vecka. Till varje kapitel tillkommer en ny bokstav. Arbetsgången kommer att vara densamma till varje kapitel/bokstav där vi läser kapitlet och arbetar kring bokstaven.
Innehåll:
Vad ska vi lära oss?
Läsa
Skriva
Tala, lyssna och samtala
Hur ser vi att du har lärt dig/Bedömning?
Centralt innehåll (13)
Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.
Handstil och att skriva med digitala verktyg.
Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
Alfabetet och alfabetisk ordning.
Sambandet mellan ljud och bokstav.
Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.
Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.
Hur ord och yttranden uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser.
Skillnader mellan tal- och skriftspråk, till exempel att talet kan förstärkas genom röstläge och kroppsspråk.
Kriterier (3)
Eleven kan läsa meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt.
Genom att kommentera och återge någon för eleven viktig del av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor kan eleven också uppmärksamma när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv.
I samtal om texter som eleven lyssnat till kan eleven föra enkla resonemang om texters tydligt framträdande innehåll och jämföra detta med egna erfarenheter.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter