Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 8

Musik åk 8 - Det svenska popundret - VT-20 (Uppdaterad)

Ekens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 17 mars 2020

Vi ser avsnittet "Ett paradis för pirater" ur SVT:s serie Det svenska popundret, och svarar på ett antal frågor med en Exit ticket.

Sverige är framgångsrikt land när det kommer till musikproduktion, åtminstone om man ser till sådant som försäljningssiffror och antal streams. Vi tittar på avsnittet "Ett paradis för pirater" ur SVT:s serie Det svenska popundret, och svarar på ett antal frågor med en Exit ticket.

Ur beskrivningen på SVT:s hemsida:

"På 2000-talet är svenskar med och skriver om regelboken för hela musikvärlden, både hur musiken görs, sprids och hur vi lyssnar på den. För när Sverige blev ett av världens mest uppkopplade land, så skickade det skivbranschen in i sin djupaste kris någonsin och förvandlade det lilla landet i norr från mönsterelev till piratparadis. Men ur krisen och kaoset kom kreativitet och en helt ny generation pionjärer som skakade om musikvärlden. I del 5 berättar vi om Avicii, Robyn, Daniel Ek (Spotify), Basshunter, Icona Pop, Swedish House Mafia, Noonie Bao, Peter Bjorn and John, med flera."

Länk till avsnittet: https://www.svtplay.se/video/24064462/det-svenska-popundret/det-svenska-popundret-sasong-1-ett-paradis-for-pirater?start=auto

Att göra:

1. Vi ser avsnittet tillsammans.

2. Lämna in din Exit ticket med svar på frågorna under Uppgifter (använd Word eller Pages). Har du inte din iPad tillgänglig lämnar du in en handskriven Exit ticket.

Uppdatering 17/3-2020:

Länk till avsnitt 6, "Må bästa låt vinna", det sista i serien: 

https://www.svtplay.se/video/24064454/det-svenska-popundret/det-svenska-popundret-sasong-1-ma-basta-lat-vinna?start=auto

Att göra:

1. Se avsnittet.

2. Gör klart den skriftliga uppgiften ("Skriftlig uppgift 1") i planeringen Ackordinstrument och inspelning, om du inte redan gjort detta.

 


Läroplanskopplingar

Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.

Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Exit ticket - Det svenska popundret