Ämnen:
Samhällskunskap
·
Årskurs:
4 - 6
Parkskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 16 mars 2020
Visste du att du kan vara med att påverka utvecklingen i skolan och i samhället? Det kallas för demokrati och detta ska vi lära oss mer om.
Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med de mänskliga rättigheterna och med demokratiska processer och arbetssätt. Den ska också bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om, och förmågan att reflektera över, värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle.
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utifrån personliga erfarenheter och aktuella händelser uttrycka och pröva sina ställningstaganden i möten med andra uppfattningar. Därigenom ska eleverna stimuleras att engagera sig och delta i ett öppet meningsutbyte om samhällsfrågor
Du ska få lära dig:
Vi kommer att arbeta med detta genom att:
Bedömning
Skriftlig bedömningsuppgift i slutet av arbetsområdet.
Syfte (3)
reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,
reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.
Centralt innehåll (3)
De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.
Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.
Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter