Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Skönlitteratur "Förföljaren"

Eriksbergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 25 februari 2020

När vi svenskar väljer böcker så väljer vi väldigt gärna deckare. Samma sak när vi väljer vad vi ska se på TV. Deckare verkar aldrig sluta locka ny publik! Nu ska vi tillsammans arbeta med deckaren "Förföljaren" som är skriven av Magnus Nordin. Det kommer att bli både spännande och lite otäckt.

Skolverket lyfter fram vikten av att arbeta med skönlitteratur i det centrala innehållet för svenskämnet. Bland annat betonar de att vi inom svenskundervisningen ska arbeta med skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Vi ska också läsa skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Det står att vi ska arbeta med skönlitterärt betydelsefulla ungdomsförfattare från Sverige. Där passar Magnus Nordin bra in då han är en av våra riktigt stora ungdomsförfattare.

Av det centrala innehållet framgår även att läraren ska arbeta med språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Svenskläraren ska även undervisa om parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Det står tydligt att man ska arbeta med några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. Under arbetet med Förföljaren kommer vi att läsa/lyssna till en bok som hög till deckargenren. Under arbetet kommer vi att högläsa en hel del tillsammans. Om du missar en lektion kan du behöva läsa lite på egen hand för att komma ikapp.

 

Läromedel:

Förföljaren av Magnus Nordin. Samtliga elever har ett exemplar av boken som jag har lånat på biblioteket. Den som har Legimus kan lyssna på boken.

 

Examination:

·        Du lyssnar på boken och deltar i våra diskussioner

·        Du gör uppgiften De viktigaste karaktärerna ur Förföljare och använder din insamlade fakta till att göra ett avslutande personporträtt efter läsningen.

·        Du gör läsförståelsefrågorna som hör till boken.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Kopia av pedagogisk plan

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback