Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 6

Rutiner - skötrum

Förskolan Tomtberga, Östhammar · Senast uppdaterad: 6 mars 2020

Såhär tänker vi kring rutinsituationen: skötrummet på avdelningen Alven

Mål:

Barnen fixar av- & påklädningen på egen hand

Barnen blir medvetna om vikten av god hygien

Syfte:

Barnen är delaktiga i skötseln av sin hygien även om de ännu inte börjat gå på toaletten. De är aktiva och tränar motorik medan de byter blöja istället för att passivt ligga på skötbordet och bli omhändertagna. 

Metod:

Barnen som har blöja får på Alven själva vara aktiva i blöjbytet när de har kissat. Vi byter nästan bara på skötbordet när de har bajsat annars sker bytet stående på golvet. Vi upplever att barnen då har mer kontroll på situationen och inte är lika utlämnade till den vuxne.

De klär av sig byxor med den stöttning som eventuellt behövs, kanske dra över mudden över foten eller lossa snören i midjan eller kanske bara lite heja-rop.

De tar av sig sin blöja och lägger den sedan i soporna, sedan hämtar de en ny blöja från sin uppmärkta hylla, barnen lär sig väldigt fort vart deras blöja finns. Vi tittar tillsammans åt vilket håll den nya blöjan ska sitta, vad är fram och vad är bak, samtalar om bilden på blöjan. Här erbjuder/uppmuntrar vi även barnen att besöka potta eller toalett nu när de ändå har tagit av blöjan. 

Under påklädningsfasen pratar vi om höger och vänster fot & ben, vi drar upp byxorna och kanske har de något mönster vi kan samtala om. När det pratas om blöjbyten och lärande kommer det ofta upp att situationen vid skötbädden är ypperlig för språkutveckling och det är precis samma här även om vi kör stående byte. 

Att tvätta händer efter toalettbesök är ju självklart och det är bra att få in det redan vid blöjbyte, när vi är klara i skötrummet tvättar vi oss innan vi lämnar det.

Dokumentation:

Sker med barns integritet i fokus då det är en känslig situation de befinner sig.

 


Läroplanskopplingar

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

verka för en god och tillgänglig miljö för omsorg, lek, rörelse, utveckling och lärande,

spontant uppkomna aktiviteter och intressen, vardagliga aktiviteter och rutiner i förskolan blir en del av undervisningen, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback