Skolbanken Logo
Skolbanken

Naturvetenskapliga fenomen

223221 Förskolan Gröndalsgården, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 13 mars 2020

Vi följer cykeln från en mogen tomat till uppvuxen planta som förhoppningsvis ger nya tomater.

Syfte:

Att på ett för barnen överskådligt sätt hjälpa dem att förstå hur vi med enkla medel kan odla..

Vi vill att barnen skall ges möjlighet att upptäcka samt känna glädje i att utforska och ta del av natur och växtlighet.

 

Övergripande innehåll:

När vintern släpper  greppet  är det dags för oss att i mindre grupper följa hur naturen så smått vaknar till liv efter sin vintervila.

Vi kommer i grupper om 3-5 barn gå upp i backen bakom förskolan för att lyfta på löv och se om något spirar därunder. Tanken är också att se hur växtligheten i koloniträdgården bredvid förskolan utvecklas samt titta på Vintergäcken som redan nu blommar bakom vårt ena förråd.

På samlingen kommer vi titta på korta filmer och berätta sagan om Lilla frö. För att ytterligare synliggöra växtprocessen odlar vi ärtskott i ett genomskinligt plasttråg, detta för att lätt se hur rötterna växer neråt och ärtskotten växer ovan jord. De som vill får givetvis smaka på ärtskotten när de är klara att skördas.

Vartefter frågor och funderingar väcks bland barnen söker vi svar och fakta på vår lärplatta.

Alla barn  ges möjlighet att med vuxenstöd själva plantera en tomat, så ett solrosfrö samt odla ärtskott. 

För att öka delaktigheten med hemmet uppmuntrar vi att man själv tar med odlingskärl i form av tomma mjölk eller youghurtkartonger . Vill man göra dem mer personliga är det också ett extra plus. Nu när vi inte använder oss av foton på barnet att märka upp odlingskärlen blir det dessutom på detta sätt enklare för barnet att känna igen sina odlingskärl och därmed följa utvecklingen av sina plantor.

Vi kommer löpande , både i mindre och i större grupper följa hur växterna utvecklas samt forska kring vad de behöver för att växa och frodas. Barnen kommer också ges kunskap i vad som sker med en växt som inte får den skötsel som behövs.

På Förskolans dag (som detta år infaller torsdagen 14/5) bjuder vi in samtliga vårdnadshavare till vernissage. När det är dags att gå hem för dagen får alla barn med sig sina plantor tillsammans med fortsatta skötselråd i en liten kasse. Efter sommaruppehållet tar vi gärna emot foton på växterna och de eventuella tomaterna för att avrunda projektet.

 

 

 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback