Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 4

Barnens val

Näsbygårdens förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 15 februari 2021

Vi vill ge barnen möjlighet att påverka sin situation och förskolans verksamhet genom att låta dem göra egna aktiva val. Vi ger barnen möjlighet att välja mellan tre olika aktiviteter som en grund för att barnen ska förstå vad demokrati är.

Vad, varför:

Barnen har rätt till delaktighet och inflytande. Vi vill få barnen mer delaktiga på ett demokratiskt sätt som stimulerar deras tänkande och agerande. Vi vill ge barnen möjlighet att påverka sin situation och förskolans verksamhet genom att låta dem göra egna aktiva val. Förskolan ska lägga grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är och barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar. 

Hur:

Ibland när vi har vår morgonsamling kommer vi pedagoger att presentera två eller tre olika val för barnen. Dessa val är tre olika aktiviteter som kommer att erbjudas direkt efter samlingen. Vi stannar upp och lyssnar in vad barnen väljer för något och delar sedan upp oss i de olika grupperna som bildas. Vi uppmuntrar barnen att bli mer självständiga i sitt val av aktiviteter och välja det som de verkligen vill göra.

 


Läroplanskopplingar

tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback