Skolbanken Logo
Skolbanken

Grön flagg

Rabbalshede förskola, Tanum · Senast uppdaterad: 5 mars 2020

Att arbeta med hållbar utveckling

 

Grön Flagg

 

Var är vi?

 

Rabbalshede förskola har sedan några år varit certifierade för Grön Flagg. Båda avdelningar har varit berörda (bl a genom odling) men tonvikten har tidigare  legat på arbetet bland de äldre barnen. Numera är även de yngsta barnen mera involverade och arbetet utgår främst från områden som handlar om Kemikaliesmart förskola, Skräp och återvinning och också Hälsa och miljö.

 

Vart ska vi?

 

Vi ska minska på och rensa ut gamla leksaker eftersom de kan innehålla ämnen som inte är bra för barnen, detta för att barnen ska få en renare miljö och för att naturen också mår bra av mindre gifter.

 

Vi vill också öka barnens medvetenhet kring vad vi slänger, att inte slösa och att man kan källsortera sopor. Detta för att barnen ska utvecklas till ansvarstagande individer som värnar om naturen och planetens resurser.

 

Vi vill också att det ska bli naturligt för barnen att värna om sin hälsa och det man behöver för att må bra. (Äta bra mat, leka, vara ute, sova osv.)

 

Hur gör vi?

 

Vi rensar ut material som har varit med många år, både bland barnen och i köket. Vid nyinköp planerar vi utifrån så rent och giftfritt material som möjligt. Vi kan inte byta ut allt material på en och samma gång utan behöver ta det stegvis. Barnen kommer att få mera ”öppet”(pinnar som kan föreställa vad som helt t ex) och naturligt material att leka med.

 

Vi kommer involverar barnen i den källsortering som redan förekommer på förskolan. Vi kommer också att plock skräp och på olika sätt prata om och arbeta med att ge en förståelse av att skräp i naturen inte är bra, på barns nivå. Vi tar för vana att alltid ha med en påse för skräpplockning när vi går till skogen.

 

Att inte slösa med vatten och pappershanddukar och ritpapper är et konkret exempel på att spara på jordens resurser.

Vi kommer att odla i våra odlingslådor sådant s


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback