Ämnen:
Bild, Svenska, Historia, Religionskunskap
·
Årskurs:
4
Kyrkenorumskolan, Stenungsund · Senast uppdaterad: 5 mars 2020
De kommande veckorna kommer vi att arbeta om vikingarna. Hur var det att leva på vikingatiden? Var alla ute och plundrade och härjade och vem skötte i så fall om gårdarna? Hur var det att vara barn under den här tiden? Vilka var asagudarna?
Vi kommer att arbeta om vikingar genom att:
Din kunskap och förmåga att: Skriftligt och/eller muntligt redogöra för
Syfte (1)
använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
Centralt innehåll (8)
Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.
Berättelser från fornskandinavisk och äldre samisk religion.
Hur spår av fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.
Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter