Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Muntlig framställning ht19

Liljeborgsskolan 4-9, Trelleborg · Senast uppdaterad: 9 mars 2020

I detta arbetsområde ska du förbereda och redovisa ett hyllningstal till/om din idol.

Du ska hålla ett hyllande tal som varar 2-5 min. Talet ska handla om din idol

 

Du kommer arbeta på följande sätt:

  1. Planera!
    I denna del väljer du vilket ämne du ska tala om. Vad för tal är det du ska hålla? Vilka ska lyssna på dig när du talar? Du behöver leta fakta och anpassa ditt tal efter åhörare.

  2. Öva, öva, öva
    Öva inför en spegel, spela in din röst, spela in dig själv på en video och träna inför en kompis. Ta gärna tiden på dig själv när du övar. För att man ska bli bra på något så måste man öva flera flera gånger. Tre gånger är inte flera gånger. Allt över tio gånger är flera gånger!

  3. Redovisa!
    Redovisningen kommer ske enligt ett schema som kommer dyka upp i god tid innan det är dags. Se till att ha allt förberett inför redovisningen - talkort, tekniska hjälpmedel osv. Finns det något jag kan hjälpa dig med så meddela mig i tid.

 

Ditt föredrag ska innehålla tre delar:

 

Inledning

Väck intresse hos åhörarna genom att tex ställa en fråga eller berätta en historia om dig själv eller någon upplevelse som du har varit med om som är relevant för ämnet som du ska tala om.

Huvuddel

Behåll ditt engagemang genom hela föredraget. Berätta vad du vill berätta.

Avslutning

Skapa en tydlig avslutning där du kort sammanfattar vad du har pratat om. Du kan tex säga “avslutningsvis så ska jag sammanfatta vad jag har berättat om…”. Avslutningen ska knyta ihop säcken så det kan vara bra att tex avsluta genom att svara på frågan som du ställde i början (om du ställde en fråga) eller koppla till situationen/upplevelsen som du delade med dig av i början. Kanske vill du avsluta med en retorisk fråga? Det funkar också fint!


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svenska Åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback