Åldrar:
3 - 6
Dibber Fänsåker, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 10 mars 2020
Det är viktigt att vi tar hand om vår natur på bästa sätt. Men också att alla vet vad som finns för regler när man vistas i den. Därför är allemansrätten så viktig att kunna!
Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. I Sverige får alla vara i naturen även på områdden som någon annan äger. Detta kallas för allemansrätt och är en viktig del av vår kultur. Den viktigaste grundregeln för allemansrätten är "inte störa- inte förstöra"
Det här får du göra i den svenska naturen:
Du får inte:
Vi pratar på samlingen om vad Allemansrätten är för någonting och vad den innebär.
Vi dokumenterar genom observationer, reflektioner, tar bilder samt söker fakta på läroplattan.
Allemansrätten: Alla barn står på en linje. Markera en plats för sant och en för falskt. Ledaren läser upp ett påstående om allemansrätten, exempelvis "alla har rätt att gå i skogen" De barn som tycker att det är rätt springer till den platsen som är sant, Här får barnen ytterligare en chans till att repetera och fundera över allemansrätten.
Bortsprungna hundar: Det är flera hundar som kommit bort. En pedagog får placera ut hundarna i skogen. Barnen måste hjälpa till att hitta hundarna. Dela ut varsitt ”koppel”och be dem leta upp den hund som har samma färg på halsbantet.
Kossorna: Bondens kor har kommit bort. En pedagog får placera ut kossorna i skogen. Du måste även bygga en hage av pinnar, kom ihåg att lämna hagen öppen. Låt barnen leta efter kosssorna och lägga tillbaka dom i hagen. När barnen går för att hämta fler kossor kastar du ut dem från hagen. Barnen ska själva komma på att man måste stänga grinden efter sig, annars fortsätter kossorna att springa ut.
Vi utvärderar vid vårterminens slut genom samtal med barnen, samt utifrån våra observationer.
Läroplan (3)
ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter