Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

5

Virus och bakterier

Vårfruskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 16 mars 2020

Du har kanske hört att man kan bli sjuk av bakterier och det finns minst 600 olika virus som kan infektera människan men det finns saker man kan göra för att hålla sig så frisk som möjligt. Alltså om man blir sjuk kan det bero på att blivit infekterad av bakterier eller virus. Visste du föresten att ungefär 9 av 10 förkylningar smittar via händerna? Det och mycket annat kommer vi att lära oss om de närmaste veckorna.

Mål för arbetsområdet

Förstå skillnaden på virus och bakterier.
Förstå hur man kan skydda sig mot virus och bakteriesjukdomar.
Förstå orden vaccination, immun, resistenta.

Arbetsgång

Arbetet genomförs med gemensam läsning och frågor på lärobokens text, arbetsblad, Kahoot, Gleerups läroportalen samt film.

Bedömning

Du ska förstå hur bakterier/ virus sprids och hur man kan skydda sig.
Vi kommer att ha ett litet prov med kryssfrågor.

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback