Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
7
Maria Parkskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 25 mars 2020
Antiken kallas perioden 700 före Kristus till 500 efter Kristus i Grekland och det Romerska riket. Människor har alltid fascinerats av Antiken och än idag läser vi böcker och kan besöka byggnader från denna period. Saker som vi idag ser som självklara inom politik och kultur har direkta kopplingar till just Antiken. Vi kommer därför att bekanta oss med texter och jobba med läsförståelser i texter från denna tid.
Vi inleder arbetsområdet med att skaffa oss en förståelse av hur samhället i det antika Grekland såg ut för sedan lättare kunna förstå de skönlitterära texterna som vi kommer att möta under arbetsområdet. Efter två - tre lektioner om Antikens historia läser vi olika texter från litteraturhistorien kopplade till perioden. Texterna läses, dramatiseras och diskuteras tillsammans i syfte att både träna läsförståelse och att ge insikt om vilken betydelse Antikens texter, filosofier och vetenskap har haft för det moderna samhället.
Som examination kommer ni att skriva en informativ text om Antiken utifrån givna nyckelord.
Arbetsmaterial:
Digilär
Svenska Direkt
Ett urplock av Antikens texter som plockas från olika Antlogier och läggs upp på Classroom.
Syfte (2)
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
Centralt innehåll (7)
Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter