Ämnen:
Slöjd
·
Årskurs:
F - 6
Furulundsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 21 december 2020
Du kommer att arbeta med tekniken lappteknik för att förstå hur man tänker när man sammanfogar tyg. Du kommer att arbeta med färglära och med precision. Vi kommer att fördjupa oss i materialet bomull och också lära oss lappteknikens historia. Du kommer att testa en variant av 9-lappsrutan. Vi ska tillsammans skapa ett lapptäcke som föreställer en bild.
Du får testa på en traditionell teknik som används i många länder. Du får även bli mer bekväm med att arbeta med en arbetsprocess. Från idé( formgivning) till färdigt resultat och värdering/reflektion.
Samtidigt som vi gör något roligt och skapar något tillsammans som kan utsmycka skolan.
Att du blir mer säker med att arbeta med hela arbetsprocessen. Där skiss, val av material ( utvalda tekniker) utseende, genomförande och reflektion är viktiga.
Att du ges förutsättningar och möjligheter att träna på olika moment. Att du blir mer säker i slöjdsalen och bland material och tekniker.
Att du formger och framställer föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.
Vi börjar med en uppstartslektion där jag visar inspiration och pratar lite om vad Lappteknik är. Jag kommer prata lite om vilka material som är bra och mindre bra till detta arbete.
Du kommer sedan få testa första tekniken och planera och genomföra ett arbete med niolappstekniken. Vi kommer dela upp en bild i ett antal rutor som du kommer sy ihop. Detta kommer bli en del av en större bild.
Därefter kommer du göra teknik nr 2, Paper piecing. Efter att du valt mönster och sytt klart ska du skapa en kudde eller ett grytunderlägg utav bilden du sytt.
Efter det avslutade arbetet ska du skriva en reflektion och svara på frågor om ditt arbete här på unikum. Även lägga in bild på ditt arbete och dina skisser. Inför reflektionen kommer vi titta på en film som beskriver lite vad man kan tänka på för att utveckla sin reflektion. Vi kommer kolla olika reflektioner och hur de kan se ut på olika nivåer.
Jag bedömer hela arbetsprocessen. Från formgivningen ( skissen), valen du gör, hur du löser problem. Bedömer även din reflektion, hur utvecklat du svarat på frågorna.
Jag bedömer hur du är med och driver ditt arbete framåt( Hur du själv är med i valen av arbetssteg och lösningar) Sedan bedömer jag även det färdiga resultatet och din värdering du gör på det färdiga arbetet här i unikum. Jag utgår ifrån slöjdmatrisen på unikum och fyller i den efter avslutat arbete för att uppdatera hur du ligger till kunskapsmässigt.
Innehåller inga läroplanspunkter