Kurser:
GERVÅR0
Här kan du se kursens mål och kunskapskrav
Norrtälje Komvux, Norrtälje Komvux · Senast uppdaterad: 3 augusti 2020
Centralt innehåll (15)
Dokumentation och levnadsberättelse.
Demenssjukdomens olika faser samt specifika hjälpbehov i samband med dem.
Demenssjukdomar, utredning, bedömning av minnesfunktioner, intellektuella och motoriska funktioner.
Specifik vård och omsorg samt läkemedelsanvändning vid demenssjukdom.
Vård och omsorg i livets slutskede och palliativ vårdfilosofi.
Funktionsbevarande omsorg och kognitiva hjälpmedel vid demenssjukdom.
Demenssjukas kost, nutrition och måltidsmiljö.
Kroppsnära omsorg samt munhälsa och fothälsa.
Prevention och säkerhet, till exempel hur man förebygger fallolyckor.
Bibehållande av den äldres integritet, värdighet, autonomi och delaktighet vid demenssjukdom.
Etiska dilemman vid vård av demenssjuka.
Kommunikation i svårare samtal och som pedagogiskt verktyg.
Pedagogiskt, empatiskt och etiskt förhållningssätt samt bemötande och samarbete med andra.
Närståendestöd vid demenssjukdom, teamarbete och intresseorganisationer.
Lagar och andra bestämmelser inom området relaterade till det dagliga arbetet.
Kriterier (9)
Eleven beskriver utförligt och nyanserat det normala åldrandet och de behov som uppkommer i samband med åldrandet samt ger flera exempel på attityder i samhället som påverkar upplevelsen av åldrandet. Eleven redogör också utförligt och nyanserat för flera äldrepsykiatriska sjukdomar och deras behandling samt ger flera exempel på läkemedelsanvändning vid äldrepsykiatriska tillstånd. Dessutom beskriver eleven utförligt och nyanserat vård i livets slutskede.
Eleven beskriver utförligt det normala åldrandet och de behov som uppkommer i samband med åldrandet samt ger några exempel på attityder i samhället som påverkar upplevelsen av åldrandet. Eleven redogör också utförligt för några vanliga äldrepsykiatriska sjukdomar och deras behandling samt ger några exempel på läkemedelsanvändning vid äldrepsykiatriska tillstånd. Dessutom beskriver eleven utförligt vård i livets slutskede.
Eleven beskriver översiktligt det normala åldrandet och de behov som uppkommer i samband med åldrandet samt ger exempel på attityder i samhället som påverkar upplevelsen av åldrandet. Eleven redogör också översiktligt för några vanliga äldrepsykiatriska sjukdomar och deras behandling samt ger exempel på läkemedelsanvändning vid äldrepsykiatriska tillstånd. Dessutom beskriver eleven översiktligt vård i livets slutskede.
Eleven planerar och utför efter samråd med handledare vård- och omsorgsuppgifter samt medicintekniska uppgifter utifrån lagar och andra bestämmelser. Elevens arbete är av god kvalitet och eleven anpassar vid behov sitt arbete till ändrade förutsättningar. Dessutom utvärderar eleven med nyanserade omdömen den egna arbetsinsatsen samt ger förslag på hur arbetet kan förbättras. Eleven beskriver utförligt och nyanserat faktorer i den dementa personens vardag som kan bidra till hans eller hennes livskvalitet, värdighet och delaktighet samt ger flera exempel på åtgärder för ökad livskvalitet. Dessutom beskriver eleven utförligt och nyanserat kostens och den fysiska aktivitetens betydelse för rehabilitering och livskvalitet.
Eleven planerar och utför efter samråd med handledare vård- och omsorgsuppgifter samt medicintekniska uppgifter utifrån lagar och andra bestämmelser. Elevens arbete är av god kvalitet. Dessutom utvärderar eleven med nyanserade omdömen den egna arbetsinsatsen. Eleven beskriver utförligt faktorer i den dementa personens vardag som kan bidra till hans eller hennes livskvalitet, värdighet och delaktighet samt ger några exempel på åtgärder för ökad livskvalitet. Dessutom beskriver eleven utförligt kostens och den fysiska aktivitetens betydelse för rehabilitering och livskvalitet.
Eleven planerar och utför i samråd med handledare vård- och omsorgsuppgifter samt medicintekniska uppgifter utifrån lagar och andra bestämmelser. Elevens arbete är av tillfredsställande kvalitet. Dessutom utvärderar eleven med enkla omdömen den egna arbetsinsatsen. Eleven beskriver översiktligt faktorer i den dementa personens vardag som kan bidra till hans eller hennes livskvalitet, värdighet och delaktighet samt ger exempel på åtgärder för ökad livskvalitet. Dessutom beskriver eleven översiktligt kostens och den fysiska aktivitetens betydelse för rehabilitering och livskvalitet.
Eleven redogör utförligt och nyanserat för och utför efter samråd med handledare förebyggande arbete för en patientsäker miljö samt rehabilitering och funktionsbevarande omsorg. Elevens arbete är av god kvalitet. Dessutom kommunicerar och samarbetar eleven, med säkerhet, med andra på ett empatiskt, pedagogiskt och etiskt sätt. Eleven beskriver utförligt och nyanserat frivilligorganisationers arbete och ger några exempel på deras betydelse för den demenssjuke samt för närstående. Dessutom beskriver eleven utförligt och nyanserat samhällets intentioner i lagar och andra bestämmelser för vård och omsorg om demenssjuka samt ger några exempel och diskuterar utförligt och nyanserat utifrån exemplen hur intentionerna omsätts i det dagliga arbetet. När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Eleven redogör utförligt för och utför efter samråd med handledare förebyggande arbete för en patientsäker miljö samt rehabilitering och funktionsbevarande omsorg. Elevens arbete är av tillfredsställande kvalitet. Dessutom kommunicerar och samarbetar eleven, med viss säkerhet, med andra på ett empatiskt, pedagogiskt och etiskt sätt. Eleven beskriver utförligt frivilligorganisationers arbete och ger några exempel på deras betydelse för den demenssjuke samt för närstående. Dessutom beskriver eleven utförligt samhällets intentioner i lagar och andra bestämmelser för vård och omsorg om demenssjuka samt ger några exempel och diskuterar utförligt utifrån exemplen hur intentionerna omsätts i det dagliga arbetet. När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Eleven redogör översiktligt för och utför i samråd med handledare förebyggande arbete för en patientsäker miljö samt rehabilitering och funktionsbevarande omsorg. Elevens arbete är av tillfredsställande kvalitet. Dessutom kommunicerar och samarbetar eleven, med viss säkerhet, med andra på ett empatiskt, pedagogiskt och etiskt sätt. Eleven beskriver översiktligt frivilligorganisationers arbete och ger exempel på deras betydelse för den demenssjuke samt för närstående. Dessutom beskriver eleven översiktligt samhällets intentioner i lagar och andra bestämmelser för vård och omsorg om demenssjuka samt ger exempel och diskuterar översiktligt utifrån exemplen hur intentionerna omsätts i det dagliga arbetet. När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Vård och omsorg vid demenssjukdom