Skolbanken Logo
Skolbanken

Väverit 20/21

Jonsereds förskola, Partille · Senast uppdaterad: 21 oktober 2020

Teamplan för verksamhetsåret 2020/2021. Här skriver vi våra månadsrapporter.

Var är vi?

Utifrån vår barnkonferens kan vi se att barnen är intresserade av skapande med olika material och tekniker. Vidare ser vi att flera av barnen leker olika rollekar, både i lägenheten och med olika djur. I dessa sammanhang ser vi å ena sidan att barnen har roligt och skapar mening tillsammans. Det syns bland annat genom att barnen snabbt landar i olika aktiviteter och lekar.

Å andra sidan upplever vi att barnen möter vissa utmaningar i samspelet och kommunikationen med varandra. Det ser vi exempelvis när barnen vill ”låna” något av varandra. I de flesta fallen uppstår det konflikter när ett barn ”tagit” verktyg/leksaker från ett annat barn utan att fråga eller kommunicerat med den andra. I andra fall ser vi att några barn känner sig uteslutna eller exkluderade från ovanstående rollekar som de försökt att ta sig in i och även då uppstår det en konflikt. När dessa konflikter uppstår har vi både sett att barnen kan bita och slå varandra samt komma till oss pedagoger för att söka stöd.

Vart ska vi?

Vi har valt att fördjupa oss i följande läroplansmål:

”Alla barn ska ges möjlighet att delta i gemensamma lekar utifrån sina förutsättningar och sin förmåga” (Läroplanen, sida 8).

Ovanstående mål innebär, för oss, att vi vill att barnen ska känna sig inkluderade i lekar och som samspelskompetenta lekkamrater (attraktiva lekkamrater) oavsett ålder, kön och i synnerhet språklig förmåga. För att lek och samspel skall fungera behöver det finnas turtagning, ömsesidighet och samförstånd mellan barnen som leker. En förutsättning för dessa tre är KOMMUNIKATION! Utifrån det hoppas vi kunna stötta barnen att utveckla sin kommunikativa förmåga.

För att uppnå målet planerar vi att fortsätta med olika vuxenstyrda lekar/aktiviteter som främjar turtagning, ömsesidighet och samförstånd. De sker i nuläget både i samling (i större och mindre grupper) och spontant i den fria leken. Vi som pedagoger strävar även efter att utveckla ett mer närvarande förhållningssätt och därmed kunna delta mer fokuserat i barnens lekar. Läroplanen menar nämligen att en aktiv närvaro gör det möjligt att stödja kommunikationen mellan barnen samt förebygga och hantera konflikter. När någon i arbetslaget följer eller leder lek på lämpligt sätt, antingen utanför leken eller genom att själva delta, kan faktorer som begränsar leken uppmärksammas samt arbetssätt och miljöer som främjar lek utvecklas.

Hur gör vi?

För att skapa förutsättningar för lekar, aktiviteter och förhållningssätt ska vi:

- Fortsätta att dela gruppen i mindre och gynnsamma grupper på för- och eftermiddag. Det skapar mer möjligheter för oss pedagoger att vara närvarande i barnens lekar och samspel.

- Utforma mönster-meningar som vi kan introducera för barnen, vilka de kan härma och använda i lekar och samspel.

- Stötta barn i att använda olika strategier i att ta sig in i lekar.

- Under de planerade stor-samlingarna kommer vi fortsätta att rimma, läsa sagor och sjunga sånger.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback