Ämnen:
Geografi
·
Årskurs:
6
Solviksskolan, Ludvika · Senast uppdaterad: 19 augusti 2020
Vi kommer arbeta med hur jordklotet är uppbyggt och vad som påverkar hur jordklotet ser ut. Vi kommer också att läsa om Europa och dess länder.
Vi kommer arbeta med och lära oss om jordklotets uppbyggnad, vad som påverkar jordklotets utseende, t ex kontinentaldrift, erosion mm. Vi kommer arbeta med Europa och dess länder, de största städerna, vattendragen, bergen mm samt om varför befolkningen bor där de bor och vad som påverkar var vi människor bosatt oss.
Vi kommer att lära oss genom läromedel, filmer och diskussioner. Vi kommer arbeta helklass, i mindre grupper och enskilt. Vi kommer träna på begrepp inom området samt kunskap om var länder ligger genom att träna via Seterra.
Du kommer få visa dina kunskaper genom diskussioner, grupp- och enskilda uppgifter, genom att visa att du klarar av Seterra bra samt vid provtillfälle.
Centralt innehåll (6)
Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.
Kriterier (5)
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
Eleven har grundläggande kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Innehåller inga uppgifter