Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

7

Planering Tyska åk 7 2021

Högalidsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 20 augusti 2021

Tyska åk 7 HT 2021 Lärare: Rebecka Seiter Email: rebecka.seiter@edu.stockholm.se Läxor: Varje vecka har eleverna en läxa, som vanligtvis är glosor. Glosorna börjar på sida 98 i textboken. Förhöret är alltid den sista lektionen i veckan. Vilka glosor som gäller varje vecka finns i planeringen. Prov: Proven i tyska brukar bestå av att läsa, höra, skriva och tala. Inför provet ska eleverna repetera glosor som de har haft i läxa och texter och grammatik som vi arbetat med på lektionerna. Öva hemma: Övningsmaterial och vår bok ”Genau!” finns på nätet: http://ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/book/index/23

Språkcafè

Eleverna får möjlighet att översätta tyska recept på lektionerna och välja ett som passar dem. Vi ska även se instruktionsfilmer och sjunga låtar om bakning. Syftet är att eleverna lär sig om tysk kultur, lär sig ord och fraser med att fika och vardagliga samtalsämnen, samt att kunna vara artiga på tyska. Elever som har tysk anknytning t.ex. kusiner i Tyskland, vänner eller en mormor brukar kunna fråga om recept.

Terminsplanering

Woche Inhalt

35 Glosor s. 98 1,1A och 2B in den Ferien-das Glück Kapitel 1: Du repeterar ein, eine, mein, meine, räkneord, frågeord, verb i presens Grammatik: Hela terminen arbeta vi med grammatikrutan ”haben och sein” på sida 82 i textboken.

36 Glosor s. 98 das Glück-wenn Kapitel 1: Du repeterar ein, eine, mein, meine, räkneord, frågeord, verb i presens

37 Grupparbete: Arbeta i en grupp och välj ett Bundesland. Ni ska tillsammans i gruppen göra en affisch på papper eller digitalt och presentera ett Bundesland. Läxa: Gör klart er affisch och träna på att presentera den inför klassen på svenska.

38 Glosor s.99 2A Kapitel 2: Du lär dig klockan, skolämnen, fritidsaktivteter.

39 Glosor s.100 3A, 3B Kapitel 3 Du lär dig kläder, priser, han, hon, den, det och att uttrycka åsikter

40 Repetition inför provet och prov. Prov: Träna på glosorna som du har haft i läxa i textboken s.98-100: 1B och 2A, 3A, 3B samt grammatikrutan på sida 78 med verben haben och sein. På provet ska du kunna översätta svenska till tyska. Läs texterna i boken igen och du kan även lyssna på dem: http://ovningsmastaren.se/ovningsmastaren/index.php/book/index/23 Repetera vad du lärt dig om ditt Bundesland och tysk artighetskultur. På provet kommer du att testas även på läsförståelse och/eller hörförståelse. Om tiden inte räcker till kommer hörförståelsen testas vecka 40 istället.

41 Kapitel 4 Du lär dig berätta vad som händer under en dag, verben essen, lesen, sehen, sprechen, fahren, laufen, schlafen Läxa: Lär dig verben i

Grammatikrutan ”presens av verb med omljud” s.83 fahren-lesen

42 Kapitel 4 Du lär dig berätta vad som händer under en dag, verben essen, lesen, sehen, sprechen, fahren, laufen, schlafen Läxa: Lär dig verben i Grammatikrutan ”presens av verb med omljud” s.83 essen-sprechen

43 Vi börjar med kapitel 6: Du ska lära dig om att tala om att du kan göra något, vill göra något och tala om att du måste göra något. Glosor s.103 6A.

43 Film och träna Tysklands karta Läxa: Träna på Tysklands karta. Den finns på Textbokens framsida(baksidan)

44 LOV- FERIEN

45 Språkcafè: Eleverna får i läxa att baka hemma.

46 Vi repeterar inför proven

47 Prov Läsförståelse, Hörsförståelse, Samtala i grupp. Lektion 1 Läsförståelse och Hörförståelse. Lektion 2 Muntliga prov i smågrupper Du ska göra dig förstådd på tyska och med hjälp av en karta ge vägbeskrivningar till en tysk turist som frågar om vägen (dvs. Frau Seiter). Du genomför det muntliga provet i grupp.

48 De muntliga proven fortsätter och övriga klassen får andra uppgifter.

49 Kapitel 5: Du lär dig om julfirande i tyskspråkiga länder Glosor s.102 5A Frohe Weihnachten-das Marzipan

50 Kapitel 5: Du lär dig om julfirande i tyskspråkiga länder Glosor s.102 5A das Marzipan-die Weihnachtslieder

51 Pyssel, lyssna på tysk julmusik samt skriva och rita tyska julkort

Fotot är från förra årets språkcafé i tyska. Varje elev ska baka ensam eller med en eller flera kompisar hemma. Det ska vara en tysk kaka. Eleverna tar med kakorna till skolan och på lektionen i tyska fikar klassen och spelar tyska spel. OBS! Ingen får baka med nötter pga. allergier.Språkcafè Eleverna får möjlighet att översätta tyska recept på lektionerna och välja ett som passar dem. Vi ska även se instruktionsfilmer och sjunga låtar om bakning. Syftet är att eleverna lär sig om tysk kultur, lär sig ord och fraser med att fika och vardagliga samtalsämnen, samt att kunna vara artiga på tyska. Elever som har tysk anknytning t.ex. kusiner i Tyskland, vänner eller en mormor brukar kunna fråga om recept. Fotot är från förra årets språkcafé i tyska. Varje elev ska baka ensam eller med en eller flera kompisar hemma. Det ska vara en tysk kaka. Eleverna tar med kakorna till skolan och på lektionen i tyska fikar klassen och spelar tyska spel. OBS! Ingen får baka med nötter pga. allergier.fiSpråkcafè Eleverna får möjlighet att översätta tyska recept på lektionerna och välja ett som passar dem. Vi ska även se instruktionsfilmer och sjunga låtar om bakning. Syftet är att eleverna lär sig om tysk kultur, lär sig ord och fraser med att fika och vardagliga samtalsämnen, samt att kunna vara artiga på tyska. Elever som har tysk anknytning t.ex. kusiner i Tyskland, vänner eller en mormor brukar kunna fråga om recept. Fotot är från förra årets språkcafé i tyska. Varje elev ska baka ensam eller med en eller flera kompisar hemma. Det ska vara en tysk kaka. Eleverna tar med kakorna till skolan och på lektionen i tyska fikar klassen och spelar tyska spel. OBS! Ingen får baka med nötter pga. allergier.kar klassen och spelar tyska spel. OBS! Ingen får
baka med nötter pga. ergier.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback