Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

6

Privatekonomi

Söndrumsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 24 september 2020

Pengar, pengar, pengar … Var kommer pengar ifrån och hur får man pengarna att räcka? I det här arbetsområdet får du arbeta med privatekonomi. Du kommer att ta reda på hur familjer får sina pengar men också vad en familj har för utgifter. Du kommer att diskutera skillnaden mellan veckopeng och månadspeng, och fundera över hur det är för personer som inte får pengarna att räcka till.

 
 
Arbetsområde med tillhörande uppgifter hittar du på Clio.

Syfte och upplägg

Syftet med arbetsområdet är att eleverna ska få en inblick i vilka delar som ingår i en familjs ekonomi.

I arbetsområdet får eleverna lära sig skillnaden mellan olika yrken och inkomsten man får inom de olika yrkena. Syftet med det är att eleverna ska förstå att människor får pengar som ersättning för arbete och att olika arbeten genererar olika lön.

Eleven får också läsa om familjens pengar och hur familjer måste hushålla med sina resurser. De får även öva på att göra en egen budget samt ta reda på för- och nackdelar med elektronisk handel.

Avslutningsvis får eleverna arbeta med barnfattigdom i Sverige för att förstå att det finns olika typer av ekonomiska villkor i Sverige. Eftersom arbetsområdet är riktat till årskurs fyra är det avgränsat till fattigdom och välstånd i Sverige. I årskurs sex får eleverna läsa mer om välstånd och fattigdom i övriga delar av världen.

Centralt innehåll

Samhällsresurser och fördelning

  • ​Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.​
  • Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.
  • Digitaliseringens betydelse för individen, till exempel ökade möjligheter till kommunikation och elektronisk handel.
 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback