Kurser:
GRNSVAA
I kursen kommer du att få läsa enkla texter om olika bekanta ämnen som är anpassade efter situation och mottagare. Du kommer också få sammanfatta, tolka, analysera, reflektera, diskutera, samla information och skriva olika slags texter med olika syften och mottagare. Du kommer få lyssna och samtala om bekanta ämnen och redovisa både muntligt och skriftligt.
Vuxenutbildning KV, Karlskoga Vuxenutbildning - slutgallrad · Senast uppdaterad: 27 oktober 2020
Centralt innehåll (20)
Att läsa och skriva i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
Lässtrategier för att anpassa läsningen till textens syfte samt för att förstå och dra slutsatser om texters innehåll.
Strategier för att förstå ord och uttryck, till exempel att använda förförståelse och att ta hjälp av sammanhanget för att uppfatta betydelsen.
Strategier för att planera, disponera och skriva olika typer av texter med anpassning till syfte, mottagare och texttyp, såväl med som utan digitala verktyg.
Enkla former för textbearbetning, till exempel att gå igenom en text och göra förtydliganden.
Språkets struktur med sats- och meningsbyggnad, till exempel huvudsatser, bisatser och omvänd ordföljd. Textbindning.
Olika hjälpmedel för stavning och ordförståelse, till exempel digitala verktyg.
Strategier för att förstå och göra sig förstådd i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
Strategier för att lösa språkliga problem, till exempel att använda omformuleringar och förklaringar.
Att medverka i olika samtal och diskussioner, till exempel att ta initiativ till interaktion, ge bekräftelse och ställa följdfrågor.
Muntliga beskrivningar och muntligt berättande om olika ämnen för olika mottagare. Olika hjälpmedel för att planera och genomföra muntliga beskrivningar och muntligt berättande, till exempel stödord, digitala medier och verktyg.
Uttal, betoning och satsmelodi.
Innehåll och form i sakprosatexter och berättande texter.
Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel tv-program och webbtexter.
Strategier för att minnas och lära, till exempel att använda stödord och tankekartor.
Ord och begrepp för att uttrycka kunskaper, åsikter och känslor i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
Betydelsen av uttal, betoning och satsmelodi för språkets begriplighet.
Någon skillnad och likhet mellan svenska och något annat språk.
Olika sätt att söka information, från internet och andra källor.
Källkritik. Hur avsändaren påverkar innehållet.
Kriterier (3)
Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Eleven ställer frågor och framför åsikter samt använder ett i huvudsak fungerande vardagsrelaterat språk. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande innehåll.
Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation samt i huvudsak fungerande struktur och anpassning till texttyp, syfte och mottagare. Eleven följer språkliga normer och strukturer på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven läser sakprosatexter och berättande texter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom gör eleven enkla sammanfattningar av olika texters innehåll. Eleven för utifrån givna frågeställningar enkla resonemang om idéer och tankar som texten väckt.
Innehåller inga matriser