Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

IDRIDR01

Idrott och hälsa 1 - Friluftsliv

Katedralskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 24 mars 2021

Projektet syftar till att du ska utveckla din kroppsliga förmåga samt förmåga att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter som allsidigt främjar den kroppsliga förmågan. Du ska utveckla intresse för och förmåga att använda olika rörelseaktiviteter, utemiljöer och naturen som en källa till välbefinnande.

Vad?

Syftet med detta projekt är att du ska få möjligheten att utveckla din kroppsliga förmåga och främja förmågan att utveckla dina rörelseaktiviteter i utemiljöer och naturen som källa för välbefinnande.

 

Hur?

 • Nedan följer tre exempel på hur du kan tänka gällande betygsnivå.
 • Exempel E: Packa en liten ryggsäck med fika och eventuellt något material för aktivitet(t.ex. en frisbee). Klä dig lämpligt för uteaktiviteter, vädret styr. Fundera på vilken plats i naturen(ex. Kungshögarna) som kan vara lämplig. Njut ett par timmar, fika och genomför din aktivitet.


  Exempel C: Packa en ryggsäck med lämpligt innehåll för en halvdag i naturmiljö(ex. Skogssjöområdet). Gör en kortare vandring, ca 5 km, Stanna upp, ta in upplevelsen, ät din matsäck på en inbjudande plats under vandringen. Prova gärna att använda stormkök för att laga någon mat.


  Exempel A: Strapats. Packa en ryggsäck för en heldagsvandring i naturmiljö(ex. Östgötaleden, minst 1 mil). Det går med fördel att vandra från Mjölby till Bleckenstad och tillbaka(ca 2 mil). Vid ån finns ett vindskydd där du kan äta och genomföra eventuella aktiviteter. På A-nivå ska du laga din mat på stormkök. Du ska ha lämplig klädsel för aktiviteten. Gör vad du kan för att skaffa den utrustning du behöver. Vid behov, så går det att låna ex. stormkök från skolan.


  Oavsett vad du väljer för nivå på din aktivitet så ska alla dokumentera aktiviteten med följande:

  1. 3-7 foton på utrustning, kläder, aktivitet, ev. matlagning, naturen.

  2. En kort reflektion kring genomförandet(vad har jag gjort?), upplevelser(hur kändes det?) och vinster(fysiska och psykiska) med att bedriva friluftsaktiviteter(max 1 A-4)

  3. På C- och A-nivå ska du göra en skärmdump på distansen.

  4. Glöm inte: Gå 2 och 2, max 4. Meddela vårdnadshavare var och när ni ska gå. Se till att du har en fulladdad telefon vid avfärd.

 •  

Varför?

 

 

Examination: Friluftsdag och egen reflektion.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback