Ämnen:
Slöjd
·
Årskurs:
7 - 9
Landvetterskolan 7-9 A-C, Härryda · Senast uppdaterad: 10 februari 2021
Du ska göra ett slöjdarbete som det finns en arbetsbeskrivning till och arbetet ska innehålla ett (eller flera) moment, eller en teknik, som är ny för dig, så att du lär dig något nytt. Du väljer själv vilken teknik du vill arbeta i och du får gärna kombinera flera tekniker.
Du väljer vad du vill göra genom att titta i böcker, pärmar och tidningar som finns i salen. Du kan också leta inspiration på Internet. Det är viktigt att det finns en arbetsbeskrivning till det du väljer och att arbetet innehåller något som är nytt för dig. Det får gärna ingå mer än en teknik i ditt arbete.
När du har valt vad du vill göra ska du först prata med mig för att få ditt val “godkänt”. Sedan följer du arbetsordningen nedan:
Syftet med arbetet är att du ska utveckla din förmåga att planera och genomföra ett arbete från ide till färdig produkt, välja lämpligt material och teknik, följa en arbetsbeskrivning och värdera den egna arbetsinsatsen.
Vid bedömningen tittar jag på hur du:
Se även bedömningsmatrisen nedan.
Ditt arbete bedöms successivt under varje lektion, samt när du är klar och lämnar in din färdiga produkt tillsammans med din dokumentation i Unikum. Du kommer få en skriftlig bedömning av ditt arbete här i Unikum.
Läroplan (1)
kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,
Syfte (3)
formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
Centralt innehåll (6)
Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.
Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.
Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.