Ämnen:
Biologi
·
Årskurs:
4
Bjursåsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 7 januari 2021
I detta arbetsområde i biologi kommer du att få följa en växt under hela dess livscykel från frö till frö. Hur gör man när man sår frön och vad är pollinering? Vad behöver en växt för att utvecklas och växa och vad fotosyntes är för något? Vad är en ekosystemtjänst för något? Hur ser ett bisamhälle ut och varför är bin viktiga för oss människor och allt levande på jorden? Du kommer även få möjlighet att öva att mäta din växt samt skapa och använda diagram i matematik. Det och mycket mer kommer du att få lära dig i detta arbetsområde i biologi med hjälp av NTA.
Konkretisering av mål:
Efter avslutat område ska du kunna
Arbetssätt:
Bedömning:
Du kommer att få möjlighet att visa dina muntliga kunskaper och naturvetenskapliga förmågor under gruppdiskussioner, muntliga redovisningar och praktiska övningar samt laborationer. Du kommer även få möjlighet att visa dina skriftliga kunskaper och förmågor under laborationer och skrivande av laborationsrapporter, skriftliga redovisningar samt en slutuppgift.
Bedömning sker löpande i den dagliga verksamheten, där målen för vad som bedöms under lektionstillfället presenteras och skrivs ned vid genomgången.
Ord och begrepp:
ekosystemtjänst, frö, frövita, fröskal, fröärr, grodd, bladanlag, ståndare, pistill, pollen, pollinering, frukt, bi, stjälk, rot, kronblad, blad, foderblad, hjärtblad, fotosyntes, syre, koldioxid.
Syfte (3)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
Centralt innehåll (9)
Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.
Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
Innehåller inga uppgifter