Åldrar:
1 - 6
Förskolan Tomtberga två, Östhammar · Senast uppdaterad: 24 september 2021
Rutinsituation: skötrummet på avdelningen Nissen
Att få barnen att känna sig trygga i skötrumsmiljön och ta till vara på tiden vid skötbordet för den språkliga utvecklingen.
Arbeta för att de äldre barnen blir mer självständiga vid blöjbyten, toalettbesök och handtvätt.
Skapa medvetenhet om vikten av god hygien.
Genom samtal, rimma och ramsa och sång vid skötbordet ser vi möjlighet till språkträning för barnen.
Barnen är delaktiga i skötseln av sin hygien även om de ännu inte börjat gå på toaletten än, genom att de självständigt får prova ta av sig byxor och hämta sin blöja och vid påklädning vilket tränar deras motorik.
Att vid toalettbesök träna självständighet.
Barnen som har blöja får själva vara aktiva i blöjbytet när de har kissat.
De klär av sig byxor med den stöttning som eventuellt behövs, kanske dra över mudden över foten eller lossa snören i midjan eller kanske bara lite heja-rop.
Barnen får hämta sin blöja från sin uppmärkta hylla, barnen lär sig väldigt fort vart deras blöja finns.
Under påklädningsfasen pratar vi om höger och vänster fot & ben, vi drar upp byxorna och kanske har de något mönster vi kan samtala om. När det pratas om blöjbyten och lärande kommer det ofta upp att situationen vid skötbädden där vi ser en ypperlig situation för språkutveckling.
Att tvätta händer efter toalettbesök är ju självklart och det är bra att få in det redan vid blöjbyte, när vi är klara i skötrummet tvättar vi oss innan vi lämnar det.
Sker med barns integritet i fokus då det är en känslig situation de befinner sig.
Läroplan (3)
motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
spontant uppkomna aktiviteter och intressen, vardagliga aktiviteter och rutiner i förskolan blir en del av undervisningen, och
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter