Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Blomsterkungen

Hemsjö kyrkskola, Alingsås · Senast uppdaterad: 20 januari 2021

Följ med i Ahlanders berättelse om en av Sveriges största vetenskapsmän. En liten kvicktänkt man som trivdes omgiven av sina ovanliga djur: tvättbjörn, hermelin, markatta och papegoja och som livet igenom var beroende av sin dagliga dos smultron!

Arbetsområde:

Under några veckor kommer vi att följa Carl Linnues, eller Carl von Linné som han senare blev adlad till, i boken Blomsterkungen (författare Dag Sebastian Ahlander). 

Konkreta mål:

Du kommer att lära dig om vem Carl von Linné var och vad han är känd för och vara med i diskussioner om hur växter användes förr och ställa det mot hur vi använder dem idag. Livet på 1700-talet var annorlunda mot livet idag. 

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

- kunna berätta om Carl von Linné och vad han är känd för och
- delta i samtal under lektionerna. 

Undervisning:

Din lärare kommer att läsa högt ur blomsterkungen. Under läsningen kommer din lärare att pausa och öppna upp för diskussion utifrån det som tas upp i boken. Vi kommer bland annat att söka upp bilder på vissa av de blommor som tas upp i boken. 

Blomsterkungen - boken om Carl von Linné
Dag Sebastian Ahlander
Natur och Kultur


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback